President PutinPreşedintele rus Vladimir Putin a aprobat în această săptămână introducerea unei taxe pe vânzări, care fusese eliminată în urmă cu zece ani, pentru creşterea veniturilor bugetare ale regiunilor, pe fondul problemelor economice amplificate de sancţiunile occidentale, relatează MarketWatch.

Creşterea economică a Rusiei a încetinit în ultimul an, iar măsurile Occidentului de a penaliza Moscova pentru anexarea Crimeei riscă să provoace stagnarea PIB, în acest an.

Autorităţile ruse, care trebuie să îşi respecte obligaţiile sociale asumate, caută noi mijloace pentru acoperirea deficitelor din bugetele regionale.

„La o şedinţă cu preşedintele Putin a fost luată decizia de a da dreptul regiunilor să introducă o taxă pe vânzări de până la 3%”, a declarat o persoană apropiată situaţiei, publicaţiei Wall Street Journal.

Nu este clar când va fi introdusă noua taxă.

La începutul lunii iulie, ministrul de Finanţe Anton Siluanov a spus că guvernul analizează introducerea unei taxe de 3% pe vânzări.

Măsura trebuie să fie aprobată de către Parlament, care îşi va relua activitatea după vacanţa de vară.

Noua taxă va exercita o presiune suplimentară asupra activităţilor de afaceri din Rusia, în special asupra sectorului de consum care, potrivit băncii centrale, este unul dintre principalele motoare ale creşterii economice.

În schimb, această taxă va permite guvernelor regionale să se finanţeze fără să mai recurgă la pieţele de împrumut costisitoare.

Introducerea taxei va spori însă presiunile inflaţioniste şi va complica eforturile băncii centrale de a ţine sub control creşterea preţurilor.

Banca centrală a majorat deja de trei ori dobânzile în acest an, în total cu 2,5 puncte procentuale, pentru a tempera creşterea preţurilor de consum provocată de deprecierea rublei, în urma ieşirilor de capital determinate de sancţiunile occidentale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top