Compania germană de televiziune și radio Deutsche Welle a pregătit o analiză a principalelor evenimente și provocări carora va trebui să le facă față Rusia și conducerea acesteia în noul an 2019. Anul nou promite noi repere de cotitură în politica externă a Rusiei, în primul rând în relațiile cu Statele Unite și Ucraina. În plus, participarea Federației Ruse la cea mai veche organizație europeană poate fi pusă sub semnul întrebării.

Pentru rușii de rând, anul va începe cu o creștere a prețurilor – taxa pe valoarea adăugată (TVA) va crește de la 18 la 20 la sută. Se pare că guvernul speră ca astfel să sporească alocările bugetare pentru medicină și educație, care, în ultimii ani, au scăzut din cauza reducerii veniturilor din exportul de petrol și gaze. Este greu de prevazut modul în care aceasta creștere a TVA va afecta și asa fragilul PIB al Rusiei. Criticii avertizează cu privire la riscul de stagnare.

Prețurile mai mari pot afecta în mod negativ popularitatea în scădere a guvernului și a președintelui Vladimir Putin. Reforma sistemului de pensii adoptata în 2018 a dus deja la un colaps de rating. Potrivit sondajelor de opinie, șeful Kremlinului este astăzi susținut de două treimi dintre ruși, iar vremurile popularitatii transcendentale din ultimii ani par să fi trecut. În același timp, observatorii nu se așteaptă la proteste în masă.

Și în noul an dezvoltarea economică a Rusiei va fi încetinită de sancțiunile occidentale. La sfârșitul anului 2018, Statele Unite s-au abținut să impuna noile restrictii promise, limitându-se la introducerea unor măsuri mai mult simbolice și chiar slăbind în mod neașteptat cele mai dure sancțiuni împotriva companiilor lui Oleg Deripaska. Cu toate acestea, nimic nu indică faptul că Washingtonul va renunța la tacticile de sporire treptată a presiunii prin sancțiuni asupra Federației Ruse. Motive pentru aceasta sunt suficiente – de la acțiunile Rusiei în Ucraina, până la cazul Skripal.

În politica externă, anul 2019 promite să fie un punct de cotitură pentru Rusia, în primul rând în relațiile cu Statele Unite. În februarie, expiră termenul ultimatumului dat de Washington pentru Moscova în cazul încălcarii Tratatului INF. Rusia neagă acuzațiile că racheta rusă 9M729 ar încalca prevederile acordului.

Observatorii presupun că ambele părți își vor retrage sau suspenda participarea la tratatul din 1987, care este considerat una dintre ”pietrele de temelie” ale dezarmării nucleare. Acest lucru va distruge un alt element al moștenirii ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a criticat în mod public evaluarea negativa a acordului INF facuta de Putin.

Un alt moment de cotitura în politica externă a Rusiei este așteptat în iunie. În cazul în care Moscova nu va relua plata cotizațiilor catre Consiliului Europei, Consiliul de Miniștri al celei mai vechi organizații europene, înființate în 1949, va fi forțat să o expulzeze, a declarat secretarul general Thorbjørn Jagland, la sfârșitul anului 2018. După anexarea Crimeei în 2014, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a suspendat drepturile de vot ale membrilor delegației ruse, după care Rusia a refuzat să plătească cotizațiile din iunie 2017 – in total aproximativ 30 de milioane de euro.

În iunie 2019 expira termenul de doi ani, după care Consiliul de Miniștri al Consiliului Europei va fi obligat să răspundă. La rândul lor, reprezentanții conducerii Rusiei au declarat în repetate rânduri că sunt dispuși să se retraga din Consiliul Europei, la care țara a aderat în 1996.

Relațiile Rusiei cu Ucraina vecină sunt susceptibile de a rămâne tensionate. Președintele Putin repetă din ce în ce mai des că nu va negocia cu autoritățile actuale de la Kiev, sugerând nevoia de alegeri  anticipate. Un război pe scara larga între cele doua țări este improbabil, dar razboiul care mocnește de cinci ani se poate aprinde din nou. Este posibilă o nouă confruntare armată, cum a fost cea produsa în strâmtoarea Kerci în noiembrie 2018, când marina rusa a atacat și a arestat trei nave militare ucrainene.

Pe lângă Crimeea și Donbas, un focar suplimentar de conflicte ar putea fi crearea în Ucraina a unei noi biserici ortodoxe. Biserica Ortodoxă a Ucrainei, așa cum a fost numită la Conciliul constitutiv din Kiev, în decembrie 2018, urmează să primească în ajunul Crăciunului ortodox, pe 6 ianuarie 2019, așa-numita scrisoare Tomos din mâinile Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Biserica Ortodoxă Rusă nu recunoaste noua entitate și o consideră schimatica. De aceea, în noul an, Ucraina risca și confruntari religioase, care pot izbucni inclusiv din cauza catedralelor ortodoxe, cum ar fi Lavra Kiev-Pecersk, care este controlată de Patriarhia Moscovei.

2019 promite să fie decisiv și în problema tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Actualul contract pe zece ani se termină, iar negocierile pentru un nou contract ar putea începe în luna ianuarie, cu medierea Uniunii Europene. Rusia a declarat anterior că dorește să renunțe la tranzitul prin Ucraina, înlocuind sistemul de transport al gazului ucrainean cu gazoductul Nord Stream-2 aflat în construcție. Dar, în ultimul timp, poziția Moscovei nu este atât de categorică, in principal din cauza insistentelor Bruxellesului și Berlinului. Rezultatul negocierilor va depinde, printre altele, dacă Statele Unite vor impune sancțiuni companiilor care participă la Nord Stream 2. Washingtonul a sugerat că va face acest lucru, dar încă nu a decis. Timpul se scurge în favoarea Rusiei, deoarece gazoductul este construit în mod activ. Până la sfârșitul anului 2019, Gazprom intenționează să pună în funcțiune noul gazoduct.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Rusia în 2019: previziunile Deutsche Welle

  1. bogdan spune:

    Daca nu vom tine porcii sub sanctiuni din ce in ce mai dure spurcatii vor crea noi probleme si furtisaguri de la vecini !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top