Săptămâna aceasta, Moscova a anunțat că vrea să se pună capăt embargoului internațional asupra diamantelor exportate din Republica Centrafricană (RCA), în prezent singurul stat din lume împotriva căruia se aplică interdicția de comerț cu așa-numitele „diamante însângerate”. Conform The Independent, peste 90% din diamantele extrase in aceasta tara africana ajung pe piața neagră internațională.

Marți, adjunctul ministrului finanțelor din Rusia, Alexei Moiseev, a declarat că: ”a venit momentul să recunoaștem că interdicția nu funcționează și să legalizăm total comerțul cu diamante”.

Oficialul rus a precizat ca „interdicțiile actuale sunt nedrepte pentru săraci, pentru care aceasta este singura modalitate de a câștiga ceva. (…) Aproape toate acestea [diamante] ajung pe piața mondiala sub formă de contrabandă … Iar încasările sunt ale infractorilor”, – citează publicatia declarația lui Moiseev.

Activistii susțin că poziția oficială a Rusiei este ipocrită. Moscova este interesată să beneficieze de comerțul cu diamante, iar cei care au legături strânse cu Kremlinul vor fi primii care vor profita de slabirea restrictiilor, subliniază articolul.

Exportul de diamante din Republica Centrafricană a fost complet interzis în 2013, din cauza temerilor că veniturile astfel obtinute alimentau conflictele armate interne. Trei ani mai târziu, interdicția a fost parțial ridicată pentru regiunile controlate de guvern in vestul țării. Dar acum Rusia vrea legalizarea exportului în întreaga țară.

„(…) Este puțin probabil ca inițiativa Moscovei de a ridica embargoul internațional asupra diamantelor din RCA să reușească”, a declarat Brad Brooks-Rubin, reprezentantul proiectului ”Enough”, o organizație non-guvernamentală care se concentrează pe activitățile anticorupție din regiune. Nu este prima dată când se încearcă acest lucru. Anterior, o inițiativă similară a fost promovată de Dubai și India, jucători importanți pe piața diamantelor, dar faptul că Rusia se implica acum înseamnă că această idee va primi „un nou sprijin”, se arată în articol.

După trei decenii de relativă pasivitate, Rusia este în proces de refacere a pozițiilor sale influente în Africa. Acum, principalul jucător pe continent este China. Dar Vladimir Putin vrea să schimbe acest lucru, iar RCA este principalul pilon al strategiei sale, subliniază articolul.

De exemplu, în 2018, Republica Centrafricană și Rusia au semnat un acord privind cooperarea în domeniul securității, potrivit căruia armata rusă oferă instructori pentru armata locala. Ulterior, Moscova a trimis militari în aceasta republica, iar trupe de mercenari rusi au fost trimisi sa pazeasca minele de diamante.

În 2019, au aparut relatari conform cărora o companie a ”bucatarului lui Putin”, Evgheni Prigojin, a obtinut dreptul de exploatare a diamantelor într-o zona din interiorul țării. Potrivit lui Brooks-Rubin, aceste context ne-ar putea explica de ce Rusia caută ridicarea embragoului impus pe comertul cu diamante.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top