Moscova a tranmis Autorității pentru soluționarea litigiilor din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) o cerere pentru consultări în legătură cu sancțiunile impuse de Ucraina împotriva Rusiei, scrie Interfax.

Potrivit ministrului Dezvoltării Economice al Rusiei, Maxim Oreșkin, „reprezentantul rus la OMC a transmis autorității de soluționare a diferendelor și Guvernului Ucrainei o cerere de consultări în legătură cu impunerea continua, incepand din 2014, de restricții, interdicții, cerințe și proceduri speciale în ceea ce privește bunurile, serviciile și persoanele din Rusia, pe piața ucraineană, precum și în ceea ce priveste tranzitul prin Ucraina“, – a spus Oreșkin.

Oficialul rus se plânge că Ucraina sistematic și în mod deliberat încălca obligațiile sale internaționale, ignorând regulile comerțului internațional și alte norme de drept internațional în ceea ce privește transparența procedurilor și impunerii de interdicții și a altor restricții comerciale.

„În special este vorba despre interdicția privind importul de carne și produse lactate din Rusia, pește, vin, băuturi, echipamente pentru căile ferate, îngrășăminte și multe alte mărfuri. Proceduri speciale se aplică la importul de cărți rusești și alte produse tipărite. Un regim fiscal special este aplicat și la importul de masini SH din Rusia. Pe teritoriul Ucrainei sunt interzise sau limitate în mod discriminatoriu activitățile a sute de companii rusești – producători și furnizori de bunuri și servicii.  Printre ele  – bănci, companii constructoare de mașini, furnizori de diverse servicii, inclusiv pe Internet, furnizori de software, companii aeriene și multe altele. Controale speciale (de mediu, sanitare, fitosanitare și veterinare) au fost impuse produselor alimentare din Rusia, produselor  industriei ușoare, cosmetice, chimice de uz casnic și altor mărfuri rusești“, – a enumerat ministrul lista de restricții în ceea ce privește Federația Rusă.

„Companiile rusești sunt interzise și nu pot participa la procesul de privatizare (din Ucraina) – care este încă o încălcare gravă a angajamentelor ucrainene în cadrul OMC. La fel calificăm restricțiile privind operațiunile cu moneda ucraineana, interdictii pentru jurnaliștii acreditați ai agențiilor de presă ruse și alte mijloace media“, – a adăugat el.

Cererea Rusiei acoperă în total sute de articole de reglementări și privește încălcări ale unui număr de acorduri de bază ale OMC.

În conformitate cu procedurile OMC, cererea privind consultarile este primul pas în depunerea unei plângeri. Potrivit regulilor OMC, în termen de două luni ar trebui să fie desfășurate consultari cu guvernul Ucrainei, cu scopul de a găsi o soluție reciproc acceptabilă a situației.

„În cazul în care consultările nu duc la rezultatul scontat, avem dreptul de a iniția a doua etapă a litigiului – transferul dosarului la curtea de arbitraj“ – a spus Oreșkin.

Amintim, pe 15 mai, președintele Ucrianei Petro Poroșenko a semnat un decret care prevede prelungirea sanctiunilor impuse impotriva Rusiei si extinderea lor asupra companiilor din domeniul dezvoltarii de software și servicii pe Internet. In cadrul acestui nou pachet de restrictii au fost blocate pe teritoriul Ucrainei site-urile rusesti de socializare Vkontakte, Odnoklassniki, si serviciile populare precum mail.ru, yandex.ru etc.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Rusia inițiază la OMC un litigiu de proporții împotriva Ucrainei

 1. yehudy spune:

  ucraina trebuie sa invete de la federatia rusa: produsele alimentare ale federatiei ruse vor fi refuzate deoarece nu corespund regulilor ucrainei 🙂
  produsele federatiei ruse nu pot fi importate in ucraina fara avizul organelor ucrainei 🙂
  produsele industriale ale federatiei ruse vor fi supuse unor taxe de import privind dumping-ul 🙂
  singurul preodus industrial rus care nu va fi supus taxelor vamale va fi tancul armata 🙂
  de ce asta? 🙂
  deoarece tancul armata nu exista decat pe hartie 🙂

  • yehudy spune:

   si, pe scurt, orice tara are dreptul de a bloca economia unei teri agresoare : ucraina are tot dreptul de a bloca economia federatiei ruse 🙂

  • Ivan spune:

   Lasand la o parte treaba cu litigiul lor…. Ce zici de tancul Armata ? Ca nu exista ? Pai daca tu nu vrei sa existe nu exista, ce sa mai….il stergem cu guma de pe hartie si gata…a ? Dar exista Merkava, nu ….aia te arde pe tine la ficati….fariseul tot fariseu….:)

 2. bogdan spune:

  Imi vine greata dar nu din cauza rusilor. Imi vine greata, ca nu mai am tuica de pufoaica. Fara ea sunt terminat.

 3. bogdan spune:

  Imi vine greata cand vad asa ceva ! Porcii au atacat o tara vecina – i-au furat din teritorii au trupe in aceasta tara – au impus tot felul de restrictii si embargouri comerciale ILEGALE cu Ucraina si Lumea Civilizata si tot ei se duc sa grohaie la forurile Internationale pe care nu le recunosc – ca Ucraina a pus emborgou pe Porcie ! Asta-i culmea nesimrtirii PorcestI ! Ar fi de ras daca nu ar fi de plans !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top