soldatii de plumb nazisti2După ce URSS a infrânt armata germana în al Doilea Război Mondial, mostenitoarea nostalgica – Rusia lui Putin – tânjeşte dupa o alta confruntare la scara si valoare morala similare (infrangerea nazismului hitlerist este asimilata în Rusia cu salvarea lumii).

Velocorusizmul modern si ideea dominatiei rusilor in lumea slava (si nu numai) a fost construita in ultimii 70 de ani pe mitologia infrangerii inamicului germano-nazist. Nu intamplator, razboiul cu Ucraina nu se desfasoara cu „poporul fratesc ucrainean”, ci cu nazistii oplositi in Ucraina inca de pe vremea lui Bandera, care au creat „cuiburi de rezistenta” in vestul tarii, ratate de exterminatorii NKVD.

Probabil ca regimul lui Putin îşi doreste razboiul cu Germania cu atata ardoare, incat, ofticat ca Merkel nu da curs invitatiei la o confruntare cu tancuri in estul Ucrainei, a decis sa provoace la lupta toţi …”soldateii de plumb” germani din Rusia. Astfel, formele pe care le ia in Rusia aceasta dorinta de lupta frizeaza ridicolul si declanzeaza in Europa hohote de ras.

Ultima mare victorie repuratata de regimul lui Putin a fost deci împotriva „soldateilor de plumb”, replici in miniatura a militarilor  germani ai wehrmacht-ul celui de-a Doilea razboi mondial.

Intr-un magazin cu jucarii de copii din centrul Moscovei, saptamana aceasta au descins procurorii care au confiscat toti soldateii de plumb reprezantand militari germani.

Still-lifeVanzatorul a declarat ca setul de soldatei de plumb includea armatele tutor beligerantilor din al Doilea Razboi Mondia – americani, germani, sovietici, britanici etc. – si ca acum toate aceste seturi au lipsa soldateii armatei germane.

„Cealata jumatate a soldateilor se afla in birourile procurorilor, unde probabil ca raspund intrebarilor anchetatorilor”, observa cu ironie vanzatorul.

Procurorii nu s-au multumit sa confiste soldateii de plumb, ci au navalit si in casa vanzatorului pentru perchezitii. Ce se asteptau sa gaseacsa acolo, Dumnezeu stie.

„Acum va trebui sa-i povestesc fiului meu ca bunicul a murit în al Doilea război mondial luptand cu .. nu pot spune cu cine, probabil, cu omuletii gri” – s-a plâns vanzatorul, citat de presa rusa.

Procurorii sustin ca vânzarea soldaților de jucărie din cadrul Wehrmacht-ului reprezinta instigare la „extremism”, potrivit Codului penal, iar biroul procurorului din Moscova sustine ca ofiterii SS de plastic reprezinta o ofensa adusa veteranilor de razboi.

În Germania, simbolurile naziste sunt interzise printr-o secțiune separată din Codul penal. Sub interdicție se afla steagurile, simbolurile, uniformele, sloganurile și formele de salut. Printre acestea – zvastica, crucea celtica și solara, simbolurile SS și unele steaguri militare.

Cu toate acestea, legea nu se aplică situatiei când aceste simboluri sunt utilizate în „educația civică, lupta împotriva organizațiilor anti-constituționale, pentru a promova arta sau stiinta, cercetare sau predare, precum și ca sursă istorică sau de reconstituire a evenimentelor istorice”.

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top