kurziCirca 200 de reprezentanți ai diferitelor grupuri etnice și religioase au decis să declare autonomia kurdă din nordul Siriei. Coordonarea planului kurzilor privind federalizarea Siriei a fost rezultatul unei conferințe care a avut loc pe 17 martie, în orașul sirian Rmeylan.

Aceasta a avut loc aproape simultan cu răspândirea în mass-media a stirilor cu privire la retragerea treptată a trupelor rusești din Siria.

Este aceasta situație o alta tactică a Kremlinului?, se intreaba expertii eurointegration.com.

Din punct de vedere istoric este cunoscut faptul că Rusia încă din secolul al XIX-lea a apelat la factorul kurd ca instrument politic si militar de influență în regiunea Orientul Mijlociu.

În condițiile moderne, Rusia si-a amintit de „vechea prietenie” cu poporul kurd. Aşa se face ca, în luna februarie, la Moscova a fost deschisa reprezentanţa oficiala a Kurdistanului sirian.

Trebuie adaugat un lucru. Răspândirea geografică a kurzilor pe teritoriul Turciei coincide cu rutele importante ale conductelor de petrol și gaze. În special este vorba despre conductele Baku-Tbilisi-Ceyhan, Baku-Tbilisi-Erzurum și foarte importanta pentru Europa – conducta Trans-Anatoliană (TANAP).
Ar trebui remarcat faptul că TANAP a fost anunțat de Comisia Europeană în cadrul unui proiect strategic de diversificare a aprovizionării cu gaze naturale a UE. Iar conducta de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan joacă un rol important în problema livrarilor alternative de petrol din regiunea Caspică.

Prin urmare, dorința de autonomie în vederea stabilirii unui stat independent al Kurdistanului, care sa devina in timp un magnet pentru kurzii turci, va spori instabilitatea în regiune și va crește riscurile energetice.
Afirmatia expertilor este confirmata de atacurile tot mai dese ale rebelilor kurzi asupra conductelor de pe teritoriul Turciei. În iulie și august 2015, reprezentanții PKK au inceput sa foloseasca atacurile asupra infrastructurii energetice drept instrument suplimentar de lupta împotriva Turciei.

Astfel, pe 27 iulie, în estul Turciei, la conducta de gaz Tabriz-Erzurum-Sivas-Ankara a avut loc o explozie. Pe 29 iulie, kurzii au detonat trei segmente ale conductei de petrol Kirkuk-Ceyhan, din estul Turciei. Iar pe 4 si 24 august, în provincia Kars, o bomba a deteriorat conducta de gaz Baku-Tbilisi-Erzurum.

Prin urmare, crearea unei autonomii kurde este percepută dureros in Turcia, nu numai în legătură cu perspectiva de a pierde teritorii, dar, de asemenea, din cauza riscurilor care planeaza asupra infrastructurii energetice.

Rusia, din partea sa, încearcă să creeze cu ajutorul kurzilor noi „argumente” in negocierea cu UE. Îi va arata ca miza pe surse alternative, in special din Orientul Mijlociu – este gresita si ca acest tranzit de resurse energetice este complet nesigur

Astfel, instabilitatea intretinuta de Kremlin in Turcia, este un atu al Moscovei, pe care il va folosi în promovarea propriilor proiecte cum ar fi versiunea actualizată a „South Stream” și, in general, pentru menținerea monopolului în domeniul aprovizionării cu energie a Europei.

Partea rusă deja a facut declarații cu privire la posibilitatea reluării negocierilor privind construcția conductei de gaz prin Turcia. Probabil că scenariul activizarii kurzilor sirieni care sa puna in pericol infrastructura energetică  are menire de a convinge autoritățile turce să coopereze mai strans cu Rusia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Rusia mizează pe autonomia kurzilor în războiul gazelor cu UE

  1. bogdan spune:

    Oare de ce in Lumea Civilizata mai exista si asemenea specii inapoiate precum godacii condusi de Pitikul Dement ?!

  2. Clau spune:

    Mod de „operare” tipic rusesc,:
    – il sprijina pe Assad impotriva kurzilor si a rebelilor pentru a mentine bazele rusesti la Mediterana
    – ii sprijina pe kurzi impotriva Siriei/Assad si Turciei pentru a lovi in Turcia si NATO si pt a crea o noua zona de conflict inghetat (ca sa inteleaga trolii, sprijinirea formarii pe teritoriul Siriei a unui stat independent nu prea e in interesul lui Assad)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top