Orientul Mijlociu este cufundat în haos. China critică dominația SUA în Asia de Sud și încearcă să construiască o nouă arhitectură de securitate în regiunea Pacificului de Vest, în timp ce Rusia continuă să se înarmeze și să-și declare dreptul la propria sferă de influență în Eurasia și Orientul Mijlociu. Și Europa,  zeci de ani o oază de stabilitate a lumii, este cufundata în criză – economica, politica și mai ales ideologica, – scrie în publicația Gazeta Bankowa, jurnalista poloneza Alexandra Rybinska.

Cu toate acestea, competiția dintre SUA și ”Imperiul de Mijloc” va ave cea mai mare influență asupra formarii noii ordini mondiale în următoarele câteva decenii, iar Rusia va fi în mod clar doar o moneda de schimb în acest joc, adauga ea.

O confruntare militară directă între cei doi rivali pare acum posibila. Ambele puteri au interese opuse și forțe armate puternice staționate în zona potențialului conflict.

Potențialul militar al SUA continuă să-l depășească în mod clar pe cel al Chinei, dar forțele armate chineze în ultimele două decenii au suferit o transformare radicala și prind din urmă Occidentul. Potrivit experților prestigiosului think tank american Rand Corporation, jumătate din Forțele Aeriene ale Chinei se afla la standarde moderne și că, în curând, aceste forțe vor putea fi caracterizate ca aparținând celei de-a ”patra generații“, adică corespunzator nivelului fortelor aeriene americane sau ruse din anii 90. Insa peste cinci ani, situația se poate schimba în defavoarea SUA.

Americanii sunt atât de îngrijorați de creșterea strategică a adversarului, ca anul trecut au anunțat regândirea doctrinei militare în Oceanul Pacific. Ei introduc  conceptul ”războiului în aer și pe mare”, care vizează China, și măsuri asimetrice. Chinezii, la randul lor, promoveaza conceptul „Șirag de perle“ și testeaza cu succes puterea garantiilor SUA, acordate statelor din regiunea Marii Chinei de Sud. De asemenea, China face echilibristica – bazându-se pe Rusia – împotriva SUA în domeniul politicii de resurse si materii prime, arătând că nu depinde de blocada navală a marinei americane, care controleaza rutele de transport maritim spre China.

„Cu toate acestea, demonstrarea punctele forte ale Chinei, nu înseamnă că nu se iau în considerare slăbiciunile ei, cum ar fi lipsa de tehnologie domestica, corupția, declinul creșterii economice, o datorie internă uriașă, riscul penuriei de energie. Confruntarea militară între cele două puteri în forma actuală ar aduce pierderi uriașe pentru ambele părți, în special pentru China” – sustine jurnalista poloneza.

La rândul său, președintele SUA Donald Trump a avut initial planul îmbunătățirii relațiilor cu Rusia. Motivul strategic era aceeași – dorința de a strânge lațul în jurul Chinei. Dar apropierea planificata a rămas nimic mai mult decât un plan. Văzând că Moscova are o agenda diferita, Trump a început să înmoaie discursul fata de Beijing.

”Kremlinul face acum ceea ce știe cel mai bine – introduce discordie în Occident, în principal în Europa. Adevărul este că Rusia a rămas doar o umbră fata de perioada sovietică. Relansarea relatiilor cu SUA ar fi benefică pentru Rusia, dar Vladimir Putin înțelege că în situația actuală el nu poate fi altceva decât ”fratele mai mic” , – subliniază jurnalista.

În raport cu blocul occidental, slăbiciunea Rusiei, care își bazeaza puterea pe hidrocarburi și arsenalul nuclear îmbătrânit, devine și mai evidentă. Prin urmare, Rusia seamănă agitație și haos, cu atât mai mult cu cât în acest fel poate distrage atenția cetățenilor săi de la problemele interne.

Așa cum a subliniat recent unul dintre politicienii republicani din SUA, într-un interviu pentru wpolityce.pl: Rusia este o stație de combustibili la dispozitia Occidentului, o țara uriașa dar cu puterea economica comparabila cu cea a Italiei.

„Ea (Rusia) arată înfricoșător daca te afli în Europa Centrală și de Est, dar nu amenință deloc Statele Unite ale Americii. Prin urmare, SUA nu pot vorbi de pe pozitie de egalitate cu un astfel de partener slab și înapoiat din punct de vedere economic. Dar Putin, la rândul său, nu poate accepta atitudinea care corespunde poziției reale a Rusiei, deoarece puterea sa se bazează pe viziunea iluzorie a unei mari puteri, pe care o inspiră în mod constant rușilor de rând”- explică Rybinska.

Cu toate acestea, din perspectiva intereselor private ale oamenilor lui Putin, relatia cu China pare mult mai logica, dar conduce la o exploatare a Rusiei și, pe termen lung, chiar la sclavie. China se folosește inteligent de poziția slabă a Rusiei, folosind-o ca un paravan în spatele căruia sa se poata ascunde. Chinezii ațâță literalmente Moscova sa-si umfle mușchii, deoarece acest lucru distrage atenția lumii de la propriile sale ambiții de mare putere în regiunea Asia-Pacific.

Dorința de a găsi noi piețe după scăderea dramatică a prețului petrolului în 2014 și revoluția gazelor de șist din SUA au convins Rusia să semneze un acord foarte dezavantajos cu China pentru construirea conductei „Puterea Siberiei“.

Construcția gazoductului încă nu a început, deoarece Rusia nu are bani, iar „Gazprom“ s-a angajat în fata Chinei s-o construiasca pe cheltuiala proprie, ceea ce inseamna peste 800 de miliarde de ruble.

”Construcția infrastructurii viitoare deschide accesul Chinei spre inima Rusiei. Această infrastructură va putea fi folosita de catre forțele armate chineze în viitor pentru invazia Rusiei. După cum se știe, milioane de chinezi deja trăiesc și prospera în Siberia. Jocul comun cu China este riscant pentru Rusia, dar Putin nu este ghidat de interesele statului, ci numai de propriul interes si al castei sale”, – spune autorul.

”Nu se poate exclude faptul că SUA se vor întoarce cu fața la Moscova, în cadrul jocului de putere cu Beijingul. Dar un acord permanent este puțin probabil. Deoarece, așa cum spune un clasic dicton al politicii britanice: „Statele nu au nici dușmani și nici parteneri permanenți, ele au doar interese permanente“ – conchide Alexandra Rybinska.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to Rusia – monedă de schimb în lupta titanilor China și SUA

  1. Cu exceptia Indiei, care e neutra, lumea se imparte intre US si China; ceilalti sunt doar farmituri de tari.
    Rusia are ascendenta de rasa indo europeana, deci inrudita cu UE si US, are resurse, dar tehnologic mult sub US si este deja depasita tehnologic de China. US este o super putere , ca atare trebuie sa-i controleze pe amandoi. daca se aliaza cu unul din ei, inseamna ca recunoaste ca nu face fata singura. Nu va putea lasa resursele natural ale Siberiei catre China, dar nici nu se va alia cu Rusia, I-ar recunoaste un statut astfel. Asa ca va cauta sa ia Rusia complet , in sistemul neo-liberal. Pt asta s-a dorit crearea „Europe-Rusia, our house” pe care ma rog, fiecare a inteles-o diferit, Rusia crezand ca va intra in EU cu drepturi egale spre superioare. Rusia poate dispare si maine intr-o multime de statulete, dar US nu vrea sa lase Siberia pe mana Chinei. Asa ca bolnavul Rusia este tinut pe perfuzii si lasat sa se joace prin salon, deocamdata.

  2. bogdan spune:

    Correct

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top