Rusia nu recunoaşte întărirea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), abilitată de acum să-i desemneze pe responsabilii de atacurile chimice în Siria, a afirmat joi un înalt diplomat rus, întrebându-se cu privire la viitorul Convenţiei internaţionale privind interzicerea amrelor chimice, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

„Perspectivele şi viitorul acestei convenţii devin foarte vagi. Desigur, nu recunoaştem ca fiind legitime activităţile acestui nou aşa-zis mecanism de arbitraj. Şi vom trage concluzii serioase din ceea ce s-a întâmplat”, a declarat ministrul-adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, pentru agenţii de presă ruse.

În timpul unui vot în spatele uşilor închise, la Haga, sediul OPCW, 82 de ţări au votat în favoarea unei rezoluţii înaintate de Marea Britanie cu susţinerea Franţei şi SUA, iar 24 s-au opus.

Suspectat că a folosit recent substanţe toxice, regimul de la Damasc s-a opus ferm acestei rezoluţii. Aliatul său rus, acuzat că l-a otrăvit pe fostul agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie, s-a opus de asemenea rezoluţiei.

Acest vot „dă o mare lovitură Convenţiei şi OPCW”, a denunţat Riabkov, prezicând „consecinţe dificile”. „Perspectivele şi viitorul acestei convenţii devin foarte vagi”, a adăugat Riabkov, însărcinat cu probleme de neproliferare a armelor de distrugere în masă.

După vot, diplomatii rusi au lansat o intensa campanie de troling, iar ambasadorul Rusiei la Haga, Aleksandr Şulghin, a comparat OPCW cu nava Titanic „care se scufundă”. Întrebat despre posibilitatea ca ţara să se retragă din această organizaţie, el a răspuns că „toate opţiune sunt pe masă”.

Pentru Moscova, OPCW este o organizaţie „pur tehnică” care nu se poate substitui Consiliului de Securitate al ONU.

În viitorul apropiat, OPCW trebuie să dea publicităţii un raport asupra presupusului atac cu gaz sarin şi clor din 7 aprilie, din Douma, lângă Damasc. De mai multe ori Moscova a dat asigurări că atacul de la Douma a fost pus în scenă de Căştile Albe, salvatori voluntari sirieni.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Rusia nu recunoaște noile puteri ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

  1. bogdan spune:

    Pai porcii traiesc in alta lume ! Lumea de cacat rusa unde se recunoaste doar duhoarea de soseta sovietica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top