ONUConsiliul de Securitate al ONU a amânat votul asupra rezoluției care condamnă masacrul de la Srebrenica din timpul războiului bosniac din 1995 drept „genocid”, scrie The Guardian.

Susținătorii rezoluției, sperau în aprobarea unanimă miercuri, pentru comemorarea a 20 de ani de la evenimentele tragice cand au fost uciși de sârbii bosniaci circa 8.000 de musulmani.

Dar Rusia, care are legaturi religioase și culturale strânse cu Serbia, va vota împotriva rezolutiei. Moscova consideră că proiectul de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU privind Srebrenica, în forma sa actuală este inacceptabil.

Documentul clasifică uciderea a 8.000 de bosniaci musulmani din Srebrenica în iulie 1995 ca genocid, și condamnă crimele de război și crimele împotriva umanității din timpul conflictului. De asemenea, rezoluția solicită liderilor sa recunoasca faptele dovedite în instanță, și, în acest context, sa condamne negarea genocidului ca o o piedica a reconcilierii.
Săptămâna trecută, adjunctul ambasadorului rusi la ONU, Petr Illicev a numit proiectul britanic drept „controversat”, iar proiectul rus „de compromis și conciliant.”

Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie în 2004 și Curtea Internațională de Justiție în 2007, au definit masacrul de la Srebrenica drept genocid.

În iulie 1995, trupele sârbe bosniace au intrat în Srebrenica, declarata de Consiliul de Securitate al ONU drept „zonă de siguranta”. Neîntampinând nicio rezistență din partea soldaților olandezi ușor înarmați din cadrul fortelor de mentinere a pacii („căștile albastre”) ale ONU, trupele generalului sârb Ratko Mladic au intrat în oraș unde au organizat un masacru al populației musulmane. În Srebrenica au fost răpiti și ucisi aproximativ 8.000 de oameni, majoritatea bărbați și băieți.

Masacrul de la Sreberenica rămâne una dintre cele mai grave crime  de război în Europa de la al Doilea război mondial.

Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga a decretat masacrul genocid împotriva bosniacilor musulmani. Liderii sârbilor bosniaci neagă existenta purificarii etnice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top