În muzeele din Rusia există încă opere de artă jefuite din Polonia după trecerea Armatei Roșii, iar acum Moscova ignoră cererile de returnare, scrie ziarul Rzeczpospolita.

Printre cele mai valoroase obiecte aflate in colecțiile din Rusia este pictura de secol XVI „Madonna si Pruncul cu un papagal pe fundalul peisajului”, din colecția de dinainte de război a Muzeului Municipal de Istorie și Artă ”Bartosiewicz” din Lodz. În momentul de față, pictura decoreaza Muzeul de Arte Plastice ”Pușkin” din Moscova. Timp de o jumătate de secol soarta picturii era necunoscuta. Numai dupa ce Muzeul Pușkin a început să publice pe internet lista operelor de artă din depozitele sale, ea a fost descoperita de muzeografii polonezi.

„În acest muzeu sunt adunate multe capodopere jefuite în timpul războiului de trupele lui Stalin. De acest lucru este convins Ministerul nostru al Culturii, precum și Ministerul nostru de Externe „, – scrie Rzeczpospolita.

Polonia a făcut prima cerere de returnare a capodoperei în 2012. Oficialii sperau atunci la încălzirea relațiilor ruso-poloneze. Ministrul polonez al Culturii, Bogdan Zdrojewski a declarat atunci că relațiile cu Rusia au depasit etapa revendicărilor poloneze. Dar, în cele din urmă, rușii nu au returnat opera de artă.

Varșovia a făcut nenumarate apeluri și pentru restituirea altor opere de artă, descoperite între timp în Rusia, dar fără rezultat.

„Ministerul nostru nu se ocupă de această problemă. Aceasta este o problema a muzeelor „- a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Culturii, Irina Kaznaceeva.

În ciuda numeroaselor tentative de a obtine un comentariu de la reprezentanții Muzeului de Arte Plastice Pușkin, unde sunt expuse operele de arta poloneze, singurele informatii obtinute de la muzeu este ca conducerea acestuia nu neaga prezenta operelor în colecțiile sale, subliniază Rzeczpospolita.

Multe alte capodopere poloneze se afla în subsolurile Muzeului Pușkin din Moscova și alte galerii publice. Timp de decenii ele au fost ascunse acolo și tratate ca trofee de război.

Ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinski, a declarat în 2008 că majoritatea acestor opere de artă nu trebuie returnate Poloniei, pentru că au fost luate de  Armata Roșie din Gdansk, oras care înainte de război nu era polonez.

Autoritățile poloneze le reamintesc rusilor că Polonia și Rusia au semnat un tratat de cooperare si prietenie la începutul anilor ’90, in care se obliga sa respecte acordurile internaționale în domeniul patrimoniul european. Totodata, chiar daca Gdansk nu era oras polonez la momentul jefuirii sale, muzeul se afla tot acolo. Mai mult, în 1956, Uniunea Sovietică a retunat Poloniei o parte din lucrările de artă furate de la Gdansk. În acel an, din Muzeul Ermitaj a fost adus in Polonia tripticul „Judecata de Apoi”, semnat de Hans Memling, o opera de secol XV.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Rusia nu vrea să returneze Poloniei capodoperele furate de Armata Roșie

  1. Basarabia e Romania spune:

    sa returneze imediat tezaurul Romaniei….

  2. bogdan spune:

    Care Armata ? Armata Rosie de Sange si Plina de Cacat ?

  3. mocanu dan spune:

    PAI ACEASTA RUSIE NU VREA SA NE RETURNEZE PARTI DIN TEZAUR CARE PENTRU EI NU AU NICI O IMPORTANTA(ACTE SI INSCRISURI ROMANESTI)…EI NU VOR SA RECUNOASCA CUM SI CIND AU CIORDIT TEZAURUL LUI PRIAM DIN TROIA CARE SE AFLA LA BERLIN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top