putin gazeRusia este o „zombie-democrație” – adica stat în care alegerile sunt organizate în mod regulat, dar nu există sistem democratic real, scrie politologul britanic Azeem Ibrahim in The World Post.

Potrivit lui Ibrahim, una dintre principalele caracteristici ale unui astfel de stat este apetitul pentru o varietate de teorii ale conspirației, distribuite prin mass-media oficiale.

În ciuda faptului că în Rusia, Iran și Singapore sunt organizate regulat alegeri, „toată lumea știe” că aceste țări „nu ating statutul de state democratice”, scrie politologul britanic Azeem Ibrahim. Și explicatia în acest caz nu este faptul că „toate aceste țări se opun SUA și aliaților săi occidentali, care – și acest lucru este adevărat – au monopol privind definirea democrației”, spune expertul. „Motivul este că, de fapt, în ciuda organizarii de alegeri, în aceste țări la putere sunt grupuri mici dar bine protejate, care pur și simplu nu pot fi rasturnate de la putere prin metode politice normale”, spune Ibrahim.

Astfel de state, „în teorie desfășurand alegeri democratice, dar care nu se comporta democratic” – sunt numite de Ibrahim „zombie-democrații”.

Caracteristica principală este prevalența în aceste țări a diferitelor teorii ale conspirației, răspândite prin mass-media pro-guvernamentale și chiar instituții ale statului”, spune politologul.

sonda petrol2El consideră că această caracteristică s-a manifestat cel mai clar în Rusia – în lumina „schimbărilor uimitoare care au loc chiar acum pe piața mondială a petrolului”. Pentru ca Rusia a devenit o „republică petroliera în stilul statelor din Golful Persic”, pierzandu-si toate capacitățile sale industriale, prețurile petrolului in scadere au un impact negativ asupra economiei sale. Potrivit lui Ibrahim, acesta evolutie ar fi trebuit sa creasca nemulțumirea populatiei fata de politica lui Putin, care in „15 ani de putere a transformat economia Rusiei intr-un mare puţ de petrol și gaze”. Cu toate acestea, popularitatea președintelui nu scade – recent a devenit chiar „Omul Anului” in Rusia.

Motivul pentru acest fenomen constă în faptul că majoritatea cetățenilor ruși cred în „conspirația SUA și Arabiei Saudite, al cărei scop este sa reducă în mod artificial prețul petrolului pentru a submina economia Rusiei”, spune Ibrahim.

invazia rusaRușii nu au facut vreo legatura între criza actuală si politica economică a președintelui, sau cu sancțiunile care sunt „efectul aventurilor militare ale lui Putin în Ucraina”, mai spune analistul.

Teoriile similare predomina şi în Iran – în ciuda faptului că prețurile scăzute la petrol lovesc si in economia Arabiei Saudite dar si a SUA, deoarece pot pune capăt „revoluției șisturilor”.

Nu poate „sa dea vina asupra conspiratorilor straini pentru problemele sale” Venezuela. La fel ca Rusia aceasta republica sud-americana este un exportator de hidrocarburi. Dar in comparatie cu Rusia, Venezuela nu poate explica scăderea prețurilor prin conspirație, deoarece este membru al OPEC.

Guvernul venezuelean a găsit însa o cale de ieșire in sensul zombie-democratiilor. În ultimele luni, instituțiile de stat și mass-media din țară au început să „raspandeaca fara niciun motiv special zvonuri cu privire la un complot privind asasinarea conducerii tarii și a revoluției”, spune Ibrahim. În acest caz, principalul „țap ispășitor” este Maria Corina Machado – activista care lupta pentru alegeri transparente. Pe baza mai multor e-mailuri, a căror autenticitate nu a fost confirmată, ea a fost acuzata de tentativa de asasinare a președintelui Nicolas Maduro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top