yukosRusia a pierdut procesul cu  foștii acționari Yukos care a durat aproape zece ani. Curtea de Arbitraj de la Haga a recunoscut de facto exproprierea companiei de petrol și a estimat pierderile foștilor acționari la aproximativ 50 miliarde de dolari.

Instanța a decis in unanimitate, pe 18 iulie, să admită plângerea Group Menatep Limited (GML) și să recunoască faptul că Rusia a încălcat Carta Energiei (act internațional adoptat în 1991) și a expropriat abuziv activele Yukos. GML a evaluat pierderile sale la 114 miliarde de dolari, dar instanta a recunoscut doar 50 de miliarde, potrivit Reuters.

În plus, Rusia ar trebui să plătească costurile procesului în valoare de 65 milioane dolari.

Decizia oficială a Curții Arbitraj de la Haga ar trebui să fie prezentată în dimineața zilei de 28 iulie pe web-site-ul instanței.

Procesul intentat de foștii acționari Yukos a început în 2005. În 2003, guvernul rus a acuzat Yukos de neplata taxelor, iar președintele și acționarul principal, Mihail Hodorkovski, a fost arestat (și eliberat abia în decembrie 2013). La sfârșitul anului 2004, statul rus a organizat o licitație în urma căreia a vândut cu 9.3 miliarde de dolari, activul principal al Yukos – Yuganskneftegaz (detinut in prezent de Rosneft).

În 2005, Mihail Hodorkovski, a vândut partea sa celorlalti acționari din GML, care controleaza 70,5% din Yukos. Ulterior, omul de afaceri s-a distanțat de companie, proprietarii actuali al GML fiind Leonid Nevzlin, Vladimir Dubov și alții.

hodorkovski

Prin hotărârea Curții, Rusia este obligată să achite plata până pe 15 ianuarie 2015, după care încep să se acumuleze penalizări.

Rusia poate să facă apel în termen de 10 zile la orice instanță din Olanda și să ceara o decizie de anulare. Însă având în vedere imaginea Moscovei și implicarea statului în finanțarea terorsimului din estul Ucrainei (și doborârea unui avion cu pasageri olandezi la bord), șansele Rusiei de a obține un rezultat pozitiv sunt extrem de reduse.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top