„Rosneft“ a oferit companiei petroliere de stat din Venezuela – Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) – 6 miliarde $ în calitate de plati în avans în cadrul unor contracte de livrare de petrol.

„Ranbursaea are loc dupa programul stabilit și a început în 2016. Până în prezent, rambursarea datoriei principale s-a ridicat la 743 de milioane de dolari, plata dobânzii – 489 de milioane de dolari. Rambursarea principala o astepta sub formă de petrol și produse petroliere” – a declarat vicepreședintele „Rosneft“, Alexander Krastilevski, citat de TASS.

Un alt vicepreședinte al „Rosneft“, Pavel Fedorov, a subliniat că societatea rusa nu are planuri de continuare a platilor in avans pentru PDVSA pentru furnizarea de petrol, dar ca in final totul se poate schimba „în funcție de situația partenerului nostru“.

În luna aprilie a acestui an, „Rosneft“ a eliberat PDVSA un avans in valoare de peste un miliard $ în baza contractului de furnizare a petrolului venezuelean in Rusia. Anul trecut, compania petrolieră rusă a mai oferit cateva plati in avans în suma totală de aproximativ 1,5 miliarde $.

În primăvara acestui an, Congresul SUA si-a pus problema că din cauza dificultatilor economice ale Venezuelei, Rusia ar putea prelua infrastructura de petrol din SUA apartinand PDVSA. Washingtonul a remarcat că, în calitate de garanție financiară pentru împrumutul acordat de „Rosneft“, compania din Venezuela a oferit 49,9% din societatea Citgo Petroleum, filială a PDVSA și cel mai mare proprietar străin de infrastructura de rafinare a petrolului intern în Statele Unite ale Americii. Citgo deține trei rafinării în Statele Unite și o rețea de terminale și conducte in 24 de state din SUA.

Esecul achitarii creditului catre „Rosneft“ ar putea oferi statului rus un control mai mare asupra prețurilor la petrol și gaze la nivel mondial si posibilitatea de a pune în pericol securitatea energetică a SUA“, susține Congresul SUA, într-o scrisoare trimisa către Trezorerie, în aprilie 2017.

Acum, experții discuta potențialele sancțiuni SUA împotriva Venezuelei, implicit embargoul asupra furnizarii in Venezuela de petrol și produse petroliere din SUA. Venezuela cumpără țiței ușor din America pentru a-l amesteca cu petrolul autohton, mai greu și bogat in sulf, îmbunătățind astfel calitatea mărcilor de export și obtinand pret mai mare pentru țițeiul sau.

Pachetul de sancțiuni poate include, de asemenea, o interdicție privind accesul PDVSA la sistemul bancar din SUA. Se discut si o interdicție totală privind achiziționarea de petrol din Venezuela, dar acest pas este puțin probabil, recunosc experții.

„Rosneft” colaboreaza cu PDVSA in cinci proiecte de explorare și producție în Venezuela: patru proiecte sunt la etapa de producție – PetroMonagas (ponderea „Rosneft” 40%), PetroPerija (40%), PetroVictoria (40%) și Boqueron (26,67% ), plus un proiect pilot – PetroMiranda (32%).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Rusia salvează regimul lui Maduro prin plăți în avans în sumă de 6 miliarde de dolari

  1. mocanu dan spune:

    BANI ARUNCATI PE FEREASTRA DE MOSKOVIA ,RUPTI DE LA RITUL GODACILOR PENTRU PRELUNGIREA AGONIEI REGIMULUI MADURO….ORICUM MADURO VA PICA MAI DEVREME SAU MAI TIRZIU .

  2. bogdan spune:

    Doar ca activele respective sunt pe teritoriul USA ! Daca Porcia mai calca in strachini acestea pot fi rechizitionate sau puse sub embargou ! Deci nu risca Porcia sa mai calce-n strachini caci USA e USA iar Porcia tot Porcie ! De aceea cand USA pune embargou undeva pe ceva toata Lumea Civilizata il respecta ! Porcia nu poate pune embargou decat pe propriile vanzari de produse (care sunt oricum putine si ieftine) – adica sa faca foamea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top