omulet verdeCrearea în Crimeea a unei baze militare uriase, cu peste 100.000 de militari decurge într-un ritm frenetic. Procesul trebuie să ingrijoreze nu doar Ucraina, care îşi vrea peninsula înapoi, dar și țările din regiunea Mării Negre, UE, NATO și Statele Unite.

Dacă în momentul anexarii peninsulei era vorba despre prezenta in Crimeea a circa 20 de mii de militari din cadrul Flotei Mării Negre, armata rusă va ajunge în curând la un „contingent” militar de peste 100 de mii de oameni. Compoziția armelor concentrate nu ne permite să afirmam aceasta „adunare” se face în scopuri defensive, sustine Valentin Samar, analist militar din Crimeea,  potrivit ZN.UA.

Ciudat este ca Ucraina, pe al cărui teritoriu astăzi se formeaza un nou potential pericol nuclear al lumii, nu a reacționat oficial, iar acest subiect nu este ridicat în cadrul negocierilor internaționale.

Experții Fondului Maidanul Afacerilor Externe” (MAE) cred polemica desfasurata în mass-media și blogosfera rusă cu privire la retrocedarea sau neretrocedarea Crimeei, are doar scop de „muzica de fundal”. În special, se  noteza ca în Crimeea au loc procese despre care expertii au avertizat anterior. Esența lor este MILITARIZAREA.

„Crearea celei mai mari baze militare la Marea Neagra se desfasoara intr-un ritm frenetic. Acest proces trebuie să aduca ingrijorare în Ucraina dar și în țările din regiunea Mării Negre, UE, NATO și SUA„, spune expertul MAE Andrei Klimenko.

El atrage atenția asupra unor fapte deja consumate: Cu câteva zile în urmă s-a raportat că în Crimeea a fost livrat combustibil pentru nevoile de iarna ale armatei de două ori și jumătate mai mult decât anul trecut.

Al doilea fapt neobservat: Ministerul Apărării din Rusia intenționează pana la sfârșitul anului sa acorde drapele unui numar de 40 noi unități militare din Crimeea. Subliniez – NOI. Drapelul militar nu se acordă unor unitati mici şi nici macar unui batalion. Este vorba despre unitati militare de nivel de cel putin regiment sau brigada.

tehnica militara rusaAltfel spus, se poate afirma în Crimeea au apărut 40 de noi regimente sau brigăzi, fiecare cu circa 2-3 mii de militari. Daca  în momentul anexării în Crimeea erau circa 20 de mii de soldați rusi, acum numărul de militari rusi de diferite tipuri de arma va depasi 100 de mii„, spune expertul.

Strcutura acestei grupari militare indica despre faptul acesta NU este creata pentru scopuri defensive: „două regimente de bombardiere strategice, dintre care unul de rachete, iar al doilea capabil sa transporta bombe și rachete. Apoi, două regimente de avioane de luptă, sisteme de rachete de coastă Bastion, o unitate  de complexe de rachete balistice IskanderM, care se presupune ca se desfasoara in prezent în zona Jankoi„.

Expertul mai constată în Crimeea sunt relocate unitati de tehnica militara si luptatori care in ultimii doi ani au fost puternic re-inarmati si intens instruiti în Caucazul de Nord, Abhazia și Osetia de Sud.

putinAstfel, Putin amenință lumea spunandu-i: „Iata, asta este baza mea nucleara, cu rachete și bombardiere și este situată la o distanță de doar 200-300 km de frontierele UE și NATO„.

Expertul spune că, în prezent, nici NATO si nici UE nu dispune in zona mediteraneana de o astfel de forta sau macar ceva apropiat care sa se masoare cu cea creată de Putin in Crimeea. Sa nu mai vorbim despre Bulgaria și România, total descoperite in fata acestei amenintari, denumite uneori  punctul moale al Europei„.

Se schimbă tot echilibrul militarstrategic în Europa, mai ales în regiunea mediteraneană, și chiar în Orientul Mijlociu. NATO ar trebui sa reactioneze pentru că este evident, noua amenintare se adresează nu numai și nu atât Ucrainei, cat intregii lumi„, afirma expertul MAE.

Iar despre faptul ca sezonul turistic a fost ratat in Crimeea, un subiect atat de drag presei ucrainene, Moscova nu pare deranjata.

Într-adevăr, în loc de turisti, toate feriboturile de vară din Rusia au carat prin strâmtoarea Kerci în Crimeea echipamente moderne, arme si trupe. Tehnica militara veche, inclusiv cea capturata din unitatile ucrainene din Crimeea, au fost trimise de Rusia separatistilor din Donbas.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top