Kremlin

O sursă guvernamentală rusă a declarat pentru agentia de stat RIA Novosti ar putea cere Ucrainei rambursarea anticipată a împrumutului de 3 miliarde de dolari.

„Situația în curs de dezvoltare în economia și finanțele din Ucraina, sugerează că un număr de parametri, o condiție a cumpararii de obligațiuni ucrainene, sunt incalcate. În aceste condiții este foarte probabil ca Rusia sa ceara în viitorul apropiat rambursarea anticipată de catre Ucraina a datoriei de 3 miliarde dolari„, a spus sursa.

Agentia de stiri rusa nu precizeaza despre ce „parametri” este vorba, dar expertii sustin ca decizia Moscovei este dictata de probleme economice interne (inflatie de doua cifre, devalorizarea rublei cu 50%, exodul de capital – circa 140 miliarde intr-un an etc.), dar şi de  motive de ordin politic.

Anterior, surse familiare cu negocierile privind asistența financiara acrdata Ucrainei au declarat că Rusiei i se va oferi amanarea termenului de rambursare a platii in contul obligațiunilor ucrainene în valoare de 3 miliarde dolari de la sfârșitul anului 2015, până la sfârșitul programului de asistenta derulat cu Fondul Monetar Internațional (FMI), care va dura mai mulți ani. În caz contrar, instituțiile financiare internaționale ar putea refuza ajutorul acordat Ucrainei.

MAE KievÎn 2015, Ucraina trebuie să plătească datorii externe in valoare de 6.5 miliarde dolari, din care aproape jumătate catre Rusia, şi numai 1,5 miliarde de euro catre FMI.

FMI a deschis pentru Ucraina un program de imprumut pe doi ani in valoare de 17,1 miliarde dolari. Din această sumă, 4,6 miliarde au fost transferati Kievului  în 2014, iar fondurile rămase vor fi alocate în 2015. Ucraina va primi ajutor finanicar şi de la Banca Mondială, BERD, Banca Europeană de Investiții și de la un număr de țări. În total, în 2014, Ucraina a primit asistență financiară în valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari, iar datoria externa a ţării în 11 luni a crescut la 69.3 miliarde de dolari.

În 2013, in scopul abaterii regimului de la Kiev de la cursul de eurointegrare, Moscova s-a oferit sa cumpere obligațiuni de stat ale Ucrainei în valoare toatala de 15 miliarde de dolari. Rusia a apucat sa achite doar prima tranșă, in valoare de 3 miliarde dolari. Din cauza turnurii politicii externe a Kievului spre UE, ca urmare a revoltei Maidan de la inceputul anului trecut, programul obligatiunilor de stat a fost oprit, iar restul de 12 miliarde de dolari promise de Rusia nu au mai fost alocate. Rusia şi-a motivat refuzul de faptul ca la Kiev a avut loc o schimbare ilegitima de guvern.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top