„Afacerea secolului” – livrarea Indiei a 126 de avioane de luptă franceze Rafale se află sub amenințare. Pentru Paris, aceasta poate însemna oprirea producţiei, afirma Moscova, jubiland pentru acest esec. Mai mult, Kremlinul uzeaza de toata influenta sa pentru a convinge autoritatile indiene sa accepte în locul avioanelor franceze aeronavele de lupta MiG sau Suhoi .
„Oportunitatea” pentru ruşi s-a ivit dupa ce Franta a dublat prețul aeronavelor sale și are obiectii în ceea ce priveşte transferul de tehnologie. În schimb, potrivit autoritatilor ruse, New Delhi ar putea cumpara un lot suplimentar de avioane de lupta Su–30MKI.
Franta a castigat in 2012 o licitatie pentru livrarea de avioane de lupta Fortelor Aeriene Indiene. In afara de Rafale in competitie au mai participat Lockheed Martin (SUA) cu F–16, Boeing cu F / A–18E / F, SAAB (Suedia) – Gripen și Rusia cu MiG–35.
Contractul pentru achiziționarea a 126 de avioane de luptă multirol, estimat la peste 10 miliarde de dolari, a fost castigat de Paris.
Datorita cresterii economice stabile (9% pe an), în ultimii câțiva ani India a cumparat constant tehnica militara occidentala: de exemplu transportoare militare C–130 Super Hercules, elicoptere de lupta AH-64 Apache, sau elicopeter CH–47 Chinook din SUA.
În cazul Rafale, India a dorit nu doar un avion de luptă modern, dar, de asemenea, posibilitatea de a importa noi tehnologii. Conform contractului, producătorul avionului Rafale – Dassault Aviation – s-a angajat să transmită indienilor tehnologia de producție a unor componente şi echipamente.
Rafale este unic prin faptul că înlocuiește în cadrul forțelor armate ale Franței șapte tipuri de avioane de lupta: avionul de vanatoare şi bombardierul Jaguar, avioanele de portavion Super–Etendard şi Crusader, avionul tactic Mirage F1, Mirage 2000C, avioanele de atac Mirage 2000N / D, bombardierul atomic si de recunoastere Mirage IV.
Pe de alta parte, Franța nu este foarte dornica să împărtășească toata tehnologia avansată. De exemplu, contractul pentru Rafale implică transferul tehnologiei de fabricație din nitrură de galiu a cipurilor pentru utilizare în avionică. Cu toate acestea, transferul de tehnologie pentru fabricarea chipului propriu-zis nu se va face.
Ministrul Apărării din India a făcut o declarație în care afirma ca acordul privind Rafale este prea costisitor pentru țară. Compania Dassault Aviation a dublat costul avioanelor, de la 65 milioane dolari la 120 milioane de dolari bucata. Acest lucru înseamnă că întregul lot de 126 de aeronave va costa nu 10 miliarde de dolari cum era planificat, ci 28 – 30 miliarde $. În plus, India va trebui să mai cheltuiasca bani şi pentru dotarea cu rachete și bombe a avioanelor franceze.
În același timp, așa cum a menționat Ministerul Apărării din India, un avion rusesc Su–30MKI produs la Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) nu depășește 56 milioane dolari, pret de două ori mai mic decât la un Rafale.
E posibil ca declaratiile oficialilor indieni sa faca parte, de fapt, din strategia de negociere. Cu toate acestea, potrivit site-lui postului tv al armatei ruse Zvezda, Moscova este dispusa sa negocieze cu India. Banuim ca dorinta Moscovei este motivata si de plata unei polite pentru contractul Mistral pe care Franta l-a suspendat din cauza problemei ucrainene.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
complet neadevarat. franta nu mai vrea sa onoreze contractul cu india, de aceea a crescut pretul avioanelor. nu se va inchide nicio fabrica dassault din simplul motiv ca francezii au de onorat o alta comanda pentru arabia saudita. mai informati-va si dupa aia scrieti prostii.
india daca vrea sa aiba un cuvant de spus pe scena mondiala, va cumpara avioane occidentale. daca va apela la sursele rusesti, va avea soarta turciei care e intr-o pozitie extrem de sensibila acum: multe dintre componentele militare cumparate provin din rusia si china, astfel ca gradul de interoperabilitate cu nato a scazut foarte mult.
Didi draga India nu face parte din NATO si nici nu vrea sa faca parte vreodata 🙂