În această săptămână vor avea loc summit-urile NATO și „G-7“, la care se așteapta că se va discuta problema relațiilor cu Moscova. În același timp, Rusia nu face parte din niciunul dintre aceste grupuri internaționale. Vocea Americiii ne face un scrut istoric al relatiilor Rusiei cu aliantele occidentale.

Liderii NATO se vor întâlni pe 25 mai, la Bruxelles, iar Summit-ul „G-7“ va avea loc în Sicilia, o zi mai târziu. Președintele Donald Trump va participa la ambele evenimente. Cu președintele rus, Vladimir Putin, el însă se va întâlni cel mai devreme la summit-ul „G-20“, care va avea loc în data de 7 iulie, la Hamburg.

Deși Moscova nu a făcut o cerere oficiala de aderare la alianța NATO, și deseori o caracterizeaza drept inamicul său, ideea că Rusia ar putea într-o zi deveni membru al NATO a fost discutată de-a lungul anilor.

„Nu a fost deloc ceva serios, – afirma Alexander Baunov, expert al Centrului Carnegie din Moscova, despre intrarea Rusiei in NATO, – pentru că toți ceilalți membri ai NATO, chiar și marile puteri economice, se află sub aspect militar sub conducerea Statelor Unite. Atât psihologic, cât și practic este greu să ne imaginam că forțele armate rusești și Rusia va deveni un membru subordonat generalilor americani”.

Kremlinul susține că NATO înainteaza spre est cu scopul încercuirii Rusiei și creării condițiilor pentru un posibil atac. Pentru a reduce nivelul de neîncredere înre NATO și Rusia, în 1997, a fost semnat Actul Fondator NATO-Rusia, care prevede întâlniri regulate între cele două părți în cadrul Consiliului NATO-Rusia.

Suspendarea cooperării

După 2014, când Rusia a anexat Crimeea, Alianța Nord-Atlantică și-a suspendat cooperarea cu Rusia.

Și „G-8“ a suspendat cooperarea cu Rusia, și pentru prima dată din 1998 a revenit la vechiul nume „G-7“. Rusia a fost eliminata din G-8 cu doar două luni înainte ca pe teritoriul său sa fie desfasurat un summit al „clubului”.

„Desigur, a fost o înfrângere pentru conducerea rusă, deoarece, pe termen lung, una dintre prioritățile elitei ruse a fost posibilitatea de a fi considerata ca un membru egal al elitei internaționale“ – susține directorul Institutului Globalizării și Mișcărilor Sociale, Boris Kagarlițki.

Rusia – outsider în G-8

Potrivit analiștilor, „G-8“ a jucat mai mult rolul de adunare simbolica și de imagine, decât o platformă reală de negociere și de luare a deciziilor, deoarece consensul liberal-democrat este atins în Occident chiar înainte de summit.

„În G-8 Rusia nu a putut crea propriile alianțe – susține Baunov. – Practic este un club al occidentalilor din „G-7“ plus Rusia. In afara SUA, „G-7“ include Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie.

Se credea că aderarea Rusiei la „G-7“ a susținut cursul adoptat de Boris Elțin de democratizare a Rusiei. Cu toate acestea, poziția Moscovei în grup a fost întotdeauna instabilă, aproape în fiecare an apareau teme care puneau intrebari asupra rațiunii prezenței Rusiei în G-8, indicând faptul că, de fapt, această țară nu este o democrație, și, prin urmare, nu are ce cauta in acest club.

Strategia rusă cu privire la G-20

În ianuarie, guvernul rus a declarat că Moscova nu intenționează să se întoarcă în „G-8“ și că prioritatea sa este – „G-20“.

Moscova se simte mai confortabil în format G-20, unde nu prea există consens, și unde, în contrast cu „Grupul celor Opt“, Rusia nu este cea mai nedemocrata țară, aici fiind membre Turcia  și China.

Potrivit expertului Kagarlițki, Kremlinul nu este în stare să definească scopurile și obiectivele sale: „Problema principală este că Rusia nu stie ce sa faca în aceste structuri. A fost întotdeauna o problemă majoră a diplomației ruse: nu a avut o strategie, o listă de priorități. În acest sens, este mult mai slaba decât, să zicem, Brazilia, China, India sau Africa de Sud”.

Putin și Trump

Analiștii cred că nu ar trebui să se facă prea mari speranțe pentru întâlnirea lui Putin și Trump din luna iulie.

„Desigur, la un moment dat, în rândul elitelor din Rusia a existat o iluzie imensa – ei credeau că Trump va schimba fundamental relația dintre Rusia și Occident – noteaza Kagarlițki. – Dar nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Rusia și alianțele occidentale: Statutul relațiilor

 1. bogdan spune:

  Un stat Paria ramane un stat Paria indiferent de marime !

  • Gill spune:

   Da ma borcan cu cacat ce esti
   Orice stat care nu se lasa jefuit asa ca Romania, este un stat PARIA care trebuie distrus de bestiile imperialiste care duc de 30 de ani non stop Razboaie ILEGALE de agresiune, la fel ca Hitler, si care vor sa puna mana pe resursele ei nemaipomenit de mari si de valoroase ale Rusiei.
   Asta ca sa intelegi si tu cui si pentru ce ti-ai vandut sufletul ca un rahat fara caracter si de ce manci cacat cu tona in fiecare zi!

   • Catun spune:

    Gillache, tu vorbesti trolule???

    De ce oare voi nu pricepeti cand vi se zice ca trebuie sa va carati acasa din Moldova?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top