Rusia și Belarus s-au certat foarte puternic din cauza faptului că, începând cu anul viitor, va crește prețul petrolului rusesc pentru rafinăriile din Belarus. Vladimir Putin și Alexander Lukașenko nu au putut rezolva această problemă la întâlnirea de la Kremlin din 25 decembrie, convenind să creeze un „grup de lucru” care sa analizeze problemele controversate. Următoarea întâlnire ar trebui sa aiba loc pe 29 decembrie.

Care este esența disputei?

Din 2019, Rusia va anula treptat taxa pe exporturile de petrol și, în același timp, va majora impozitul pe sonda. Totodata, statul rus promite rafinariilor din Rusia ca le va compensa creșterea costului materiilor prime.

Aceste măsuri au fost numite in Rusia „manevra fiscala” și îngreunează grav condițiile comerțului cu petrol pentru Belarus. Creșterea taxei de extracție a materiilor prime va aduce prețul petrolului pentru Belarus la nivelul celui global, fapt care va lovi în articolul cheie al exporturilor din Belarus – produsele petroliere.

Înainte, Belarus cumpăra petrol scutit de taxa vamală, îl rafina, impunea o taxă similară cu cea din Rusia și îl vindea. După eliminarea de catre Rusia a taxelor vamale, Belarus va fi forțata să facă același lucru, altfel produsele sale vor deveni pur și simplu necompetitive. Asta înseamnă că bugetul din Belarus va pierde o parte importantă din venituri.

Există și alte probleme. Prețul gazelor livrate Belarusului din Rusia este considerat la Minsk prea ridicat, iar la Moscova, dimpotrivă, preferențial. Bunurile din Belarus au probleme cu accesul pe piața rusă, iar companiile – la achizițiile publice din Federația Rusă. Dar aceste dispute sunt incomparabil de mici fata de problema pretului la petrol.

Care este poziția Belarusului?

Belarus consideră că a aderat la Uniunea Economică Eurasiatică sub garanția că termenii comerțului cu resursele energetice nu se vor schimba in sens negativ. Rusia compensează propriilor producatori pierderile prin efectuarea ”manevrei fiscale”, iar rafinăriile din Belarus sunt lăsate fără astfel de beneficii. Minskul consideră că aceasta este o încălcare a condițiilor egale în cadrul uniunii economice și dorește un fel de compensare. Alexandr Lukasenko a spus că Rusia ”i-a promis ceva, apoi și-a schimbat poziția și acum vrea să înghită tot Belarusul”.

În cazul în care Belarusul nu este compensat pentru pierdere, țara va trebui să reducă cheltuielile bugetare și să crească prețurile combustibilului pe piața internă. Minskul estimează valoarea totală a pierderilor până în 2025 la circa 10-11 miliarde de dolari. Este o suma imensa, având în vedere că întregul PIB al Belarus în 2018 este de aproximativ 55 de miliarde de dolari.

În continuare se pune problema costurilor sociale și politice. Aproape cu siguranță, într-un scenariu negativ, va creste migrarea forței de muncă și spiritul protestatar, mai ales ca, în anii 2019 și 2020, Belarus va organiza alegeri parlamentare și prezidențiale.

Ce vrea Rusia?

Moscova sustine la randul sau că nu a promis niciodata despăgubiri, dar consideră că ”manevra fiscală” este o chestiune de politica financiara internă. În paralal, a întocmit propria listă cu pretentii fata de Minsk, in care figureaza inclusiv importul de tutun „sancționat” și accizabil în Rusia, precum și a schemelor gri pentru reexportul produselor petroliere din Rusia. În acest context, vicepremierul rus Anton Siluanov a spus că încrederea între țări a fost pierdută.

Judecând după rigiditatea poziției Moscovei, se pare ca Kremlinul a acumulat o nemulțumire profunda față de faptul că sprijinul pe termen lung acordat economiei Belarusului nu a dus la integrarea pe care părțile au convenit-o cu mai mult de douăzeci de ani în urmă. În plus, în ultimii ani, în timp ce Rusia se afla in plin razboi al sanctiunilor cu Occidentul, Minskul a început să urmeze o politică externă mai neutră și să dezghețeze contactele cu Vestul.

În schimbul susținerii economice in continuare, Rusia cere „integrare avansată”, cu crearea unei monede unice, sistem unic de justitie, Curte de Conturi, vama și unificarea politicii fiscale.

În ultimii ani, problema prețului petrolului pentru Belarus a fost ridicată de mai multe ori, dar este prima dată când conflictul a început să se dezvolte atât de puternic. La summit-ul EEU de la Sankt Petersburg, în decembrie, Lukașenko și Putin practic vorbeau unul peste alatul în fața camerelor de luat vederi (deși disputa era legată de gaze).

O altă diferență comparativ cu anii trecuti este că, de obicei, atunci când avea loc un conflict economic între două țări, Lukasenko era cel care îl politiza. El amintește adesea că Belarus este ultimul aliat al Rusiei și face aluzii că ar putea sa se apropie si mai mult de Occident.

De data aceasta, Moscova a fost cea care a deschis problema politică. Pentru prima dată în 16 ani, ea a spus public si clar că va continua să sprijine Belarusul doar cu condiția intensificării integrării. Dacă Minskul face concesiile sperate de Kremlin, Lukasenka pierde controlul în materiii atât de importante pentru suveranitate precum emisiunea monetara, control vamal și sistemul fiscal. Având în vedere că politica externă a Moscovei a devenit mai agresivă în ultimii ani, în Belarus multi cred că Rusia, acum, după Crimeea, vrea să înghita si Belarusul.

Au existat chiar zvonuri în presa rusească și în cercurile experților potrivit cărora autoritățile ruse vor să folosească relațiile cu Belarus pentru a rezolva problema transferului de putere în 2024. În acest scenariu Putin nu va mai avea nevoi sa canideze pentru un nou mandat de presedinte (nu-i permite Constitutia), daca va deveni liderul statului Unional Rusia-Belarus.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Rusia și Belarus se ceartă din nou. De data aceasta pare ceva serios

  1. bogdan spune:

    Gunoaiele se cearta pe resturi si saracie…cool

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top