Rusia şi China au suferit un eşec marţi pierzând un vot menit să limiteze noul rol al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), autorizată din iunie să atribuie responsabilitatea pentru atacuri chimice, informează AFP.

Moscova şi Beijingul au cerut un vot în ultimul minut, luni, în timpul primei conferinţe a OPCW după ce o majoritate de 193 de state membre au votat în iunie în favoarea întăririi puterilor acestei organizaţii, scrie agerpres.ro.

OPCW, cu sediul la Haga, este de acum autorizată să desemneze autorul unui atac chimic şi nu doar să documenteze utilizarea unei asemenea arme.

Delegaţiile rusă şi chineză propuneau înfiinţarea unui „grup de experţi” însărcinat cu examinarea noului rol al OPCW, înainte ca organizaţia să poată demara acţiuni care i-ar permite să-i identifice pe autorii atacurilor chimice, precum cele comise din 2013 în Siria şi în Marea Britanie în martie.

Propunerea Moscovei şi Beijingului a provocat schimburi virulente de replici, Washingtonul, Londra şi Parisul acuzând Moscova şi pe aliaţii acesteia că vor „să întoarcă istoria”.

Noile prerogative atribuite OPCW sunt „ilegale” şi depăşesc cadrul organizaţiei, a declarat reprezentantul delegaţiei ruse Aleksandr Şulghin, înainte de a fi acuzat de „ipocrizie flagrantă” de către omologul său american Kenneth Ward.

Iranul, Siria şi alte 28 de state membre ale OPCW s-au pronunţat în favoarea înfiinţării unui „grup de experţi”, în timp ce 82 au votat împotrivă, iar 32 s-au abţinut. „O netă majoritate împotriva unei tentative de a sabota decizia istorică din iunie”, şi-a exprimat satisfacţia pe Twitter reprezentantul britanic al OPCW, Peter Wilson.

Susţinută de China şi Iran, Rusia a cerut de asemenea un vot asupra bugetului OPCW, care ar urma să prevadă finanţarea noilor împuterniciri de atribuire (a responsabilităţii pentru atacuri chimice) ale organizaţiei. Acesta este primul vot asupra bugetului OPCW şi el ar urma să aibă loc marţi după-amiaza.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Rusia și China au eșuat în încercarea de a evita întărirea puterilor Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice

  1. bogdan spune:

    Sunt mai multe state in Lumea Civilizata decat Diktaturi Teroriste…Asta e clar !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top