rebel SiriaRusia și Statele Unite au distribuit textul proiectului rezoluției Consiliului de Securitate al ONU pentru încetarea focului în Siria, scrie Reuters.

Consiliul de Securitate intenționează să pună la vot acest text vineri,  26 februarie.

Proiectul de rezolutie pregatit de SUA si Rusia cere ca luptele din Siria sa înceteze la miezul nopții, pe 27 februarie, ora Damascului şi intareste documentar declarația armatei siriene si angajamentul gruparilor de opoziție fata de acord.

În documentul de două pagini se constată că forțele pro-guvernamentale și gruparile de opoziție au trimis Rusiei si SUA notificari că „accepta și se angajeaza sa respecte condițiile încetării ostilităților”.

Din proiectul de rezoluție reiese că la textul de baza va fi atasata si declaratia ruso-americană privind încetarea focului în Siria, semnata la data de 22 februarie și o listă a gruparilor asupra carora este extins acest regim. Documentul subliniază faptul că acestea ar trebui să își îndeplinească obligațiile care le revin, și invită toate statele, în special, cele care face parte din Grupul de Sprijin internațional al Siriei, sa-si foloseasca influența pentru a menține încetarea focului și crearea condițiilor pentru armistițiu pe termen lung.

Proiectul de rezoluție reafirmă sprijinul pentru reglementarea intra-siriana intermediata de ONU și solicită Secretarului General Ban Ki-moon și trimisului său special Staffan de Mistura, cât mai curând posibil sa reia negocierile dintre guvernul sirian și opoziție.

ONUIn plus, documentul cere ca părțile sa asigure imediat accesul neîngrădit și în condiții de siguranță pentru ajutorul umanitar tuturor celor care au nevoie în Siria.

Pe 22 februarie, Rusia și Statele Unite ale Americii au emis o declarație comună în care au anunțat că încetarea focului în Siria va intra în vigoare la data de 27 februarie, la ora 00:00, ora Damascului. Armistițiul nu se va aplica in cazul gruparilor interzise ISIS și „Dzhebhat en-Nusra”, precum și alte organizatii recunoscute teroriste de către Consiliul de Securitate.

Responsabilitatea pentru menținerea încetării focului în Siria, care ar trebui să intre în vigoare de pe 27 februarie, va fi în mare parte pe umerii Grupul de Sprijin pentru Siria, condus de Rusia și Statele Unite ale Americii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top