militari rusiStrategia rusilor, deși nu este ieftina, e mai mult decât rațională din punct de vedere geopolitic. Slabind din interior, Rusia se confruntă cu o influență tot mai mare a SUA în zona fostei Uniuni Sovietice. Rusia va continua să încerce să ocupe și țina captive cât mai multe capete de pod în statele vecine pentru a le folosi împotriva Occidentului, scrie ultimul raport Stratfor.

„Chiar și la începutul anilor 1990, când Rusia a fost forțata să revina la dimensiunile actuale, Kremlinul a mai avut timp și bani pentru a ține și finanța teritoriile separatiste Osetia și Abhazia din Georgia și Transnistria în Republica Moldova. Odată cu creșterea economiei ruse, tot mai multi soldati si bani au fost trimisi pentru a susține aceste teritorii pe linia de plutire”- se spune în raport.

Este de remarcat că teritoriile ocupate de Rusia au multe în comun. Toate acestea sunt mici:

Osetia de Sud are aproximativ 3.900 de km pătrați şi o populație de 40.000 de locuitori;

Abhazia – 8,5 mii km pătrați și 240.000 de locuitori;

Transnistria – 4.1 mii de km pătrați și 555 mii de locuitori.

Toate acestea sunt izolate din punct de vedere economic, au o economie subterană dezvoltat și supraviețuiesc gratie generozitatii financiare a Rusiei.

pacifisti rusiDar, în ultimii ani, jocul geopolitic rusesc a devenit tot mai complicat și costisitor. În plus față de anexarea Crimeei (26.000 kmp și o populație de 2 milioane), Kremlinul a preluat în intretinere autoproclamatele DNR și LNR (circa 16 mii kmp și o populație de 3,5 milioane) din partea de est a Ucrainei.

Deși cifrele exacte nu sunt disponibile, o estimare brută arata ca Rusia cheltuieste aproximativ 300 milioane $ în Abhazia și minim câte 100 de milioane de dolari pentru Osetia de Sud și Transnistria, asigurand bugetele lor, prețurile mici la benzină, pensii și așa mai departe.

În plus, în 2015, Rusia a alocat cel puţin 2,42 de miliarde de dolari pentru Crimeea (cu excepția cheltuielilor militare) și, potrivit raportului semnat de analistul Școlii Superioară de Economie  Serghei Aleksaşenko, în 2015, bugetul federal va aloca nu mai putin de doua miliarde $ pentru suportul militar al teritoriilor ocupate în partea de est a Ucrainei.

Şi cifrele continuă să crească.

harta conflictelor inghetateȘi asta nu e toata lista. În ultimele săptămâni, lumea observa o creștere bruscă a prezentei militare a Rusiei în Siria, unde Kremlinul spera la o lungă ședere a trupelor sale. O astfel de interventie face imposibilă rezolvarea conflictului pe cale pașnică.

Participarea rusă în conflictul sirian este strâns legată de războiul din partea de est a Ucrainei, sustine raportul Stratfor. Cu cat mai mare va fi dependenta SUA de Rusia pentru a rezolva conflictul din Orientul Mijlociu, cu atat mai puțin probabila este interferența americanilor în procesele care au loc în spațiul post-sovietic.

Între timp, conflictul din Nagorno-Karabah ar putea reizbucni în lunile următoare: vedem semne că Azerbaidjanul ar putea încerca să revizuiască status quo-ul cu Armenia, iar Rusia se pregătește să trimită „trupe de menținere a păcii” în regiune, ca s-o păstreze în sfera sa de influență.

Cu toate acestea, chiar și aceste costuri nu sunt critice pentru economia rusă. Potrivit estimărilor brute, Rusia cheltuiește pentru „conflictele inghetate” aproximativ 5 miliarde $ pe an, ceea ce este mai puțin de 3% din bugetul federal pe 2015 (206 de miliarde de dolari).

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că această sumă nu include mijloacele de la bugetul apărării alocate pentru operațiunile militare în Ucraina și Siria, incheie raportul Stratfor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top