Rada Suprema a Ucrainei a adoptat, în a doua lectură, un proiect de lege privind reintegrarea teritoriilor ocupate de Rusia in Donbas.

Pentru adoptarea proiectului de lege propus de Președinție au votat 280 de deputați, fata de numărul necesar pentru aprobare de 226.

Documentul a fost susținut în principal de reprezentanții fracțiunilor coaliției, „Blocul Petro Poroșenko“ și „Frontul Popular“, precum și de Partidul Radical (de opoziție). Împotriva au votat fracțiunile „Samopomoșci” și „Opoziționnîi Blok”.

Rusia este declarată în lege ca „agresor și ocupant“, iar scopul principal al actului normativ este ”eliberarea teritoriilor ocupate și restaurarea integrității Ucrainei”.

Acțiunile Kievului în regiune sunt definite ca „descurajare și aparare în fata agresiunii militare ruse în regiunile Donețk și Lugansk“, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, care definește dreptul statelor la auto-apărare.

Conducerea armatei care este implicată în aceste acțiuni este încredințată Statului Central Operațional al Forțelor Armate din Ucraina. În acest caz, șeful statului poate decide, fără aprobarea Radei Supreme, să impună legea marțială pe teritoriul Donbasului.

Secretarul Comisiei parlamentare pentru securitate națională și apărare,  reprezentantul fracțiunii „Blocul Porosenko“ Ivan Vinnik, a declarat ca, de acum încolo, în cazul teritoriilor ocupate ar trebui să fie utilizate nu sintagmele auto-proclamatele „Republica Populara Lugansk“ (LNR) și „Republica Populara Donetk“ (DNR), ci sintagma „reprezentanții administrației de ocupație a Federației Ruse”.

Potrivit lui Vinnik, legea privind reintegrarea Donbasului va permite o protecție mai eficientă a poziției Ucrainei în litigiile juridice cu Rusia din instanțele internaționale.

În acest sens, Arseni Iațeniuk, liderul „Frontului Popular“, a declarat că legea „consolideaza evaluarea juridică“ potrivit căreia: „Rusia este stat agresor; luptele armate din Donbas – nu reprezinta conflict intern, ci un război de aparare împotriva Rusiei; Crimeea și Donbasul – regiuni ocupate de ruși …“.

Recunoașterea legislativă a acestor fapte înseamnă „aplicarea în cazul Rusiei a  obligațiilor legale internaționale care ii revin ocupantului”, a subliniat Iațeniuk.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Rusia – stat agresor, luptele din Donbas – război de apărare. Ucraina a adoptat un proiect de lege privind reintegrarea teritoriilor ocupate

  1. mocanu dan spune:

    bodnarenko!!! te-ai hotarit ma daca te primesc ai tai in israel???

  2. Mike spune:

    Rusnacii ăștia sunt prosti tare, nu vad ca nu-i vrea nimeni in lume..nu prea vrea mai nimeni cu voi putinistilor

  3. bogdan spune:

    Le-au trebuit 3 ani sa legifereze ceva ce stia toata lumea… Pai daca intrau porcii in Ro era razboi oficial din prima zi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top