soldati finlandeziRusia este supărată pe planurile autorităților finlandeze privind întărirea capacității de apărare a țării. Intenția Helsinki de a disloca forțe de reacție rapidă la frontiera cu Rusia este considerata la Moscova un gest neprietenos. Totodata, Rusia reproșeaza Finlandei ca neglijeaza bunăstarea poporului său, orientand fondurile publice spre industria de apărare.

Recent, din cauza tensiunii regionale pe fondul conflictului din Ucraina, Finlanda a decis sa creeze noi unități militare, ca parte a Forței de Reacție Rapidă, care vor fi plasate la granița cu Rusia.

În Rusia, planurile Finlandei nu sunt vazute cu ochi buni. „În ultima vreme, din Finlanda vedem în mod constant acțiuni de natura ostila” – a declarat Serghei Zhigarev, adjunctul Comitetului Dumei de Stat pe probleme de apărare, potrivit Kommersant.

La rândul său, adjunctul președintelui Comisiei pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației,  Andrei Klimov a condamnat autoritățile finlandeze pentru faptul că acorda prea multă atenție problemelor apărarii țării.

„De la sfârșitul celui de-al Doilea război mondial, liderii finlandezi ştiu ce este buna vecinătate. Au oferit securitate și prosperitate țării, datorită faptului că nu au cheltuit bani pe apărare, ci s-au angajat în domeniul economic. Este unul dintre motivele miracolului economic finlandez, care explica cum fosta provincie de case de vacanta a St. Peterburgului a devenit una dintre țările cele mai prospere din lume  – a spus senatorul. – Acum eu au pierdut practic ceea ce le-a asigurat prosperitatea aproape 60 de ani”, a declarat Klimov.finlanda

În același timp, senatorul este convind că politica finlandeză nu ar trebui să fie lăsată fără răspuns. Potrivit lui, Moscova, în special, ar trebui să ia în considerare interzicerea exporturilor de lemn finlandez, poate ca acolo „mulți se vor dezmetici”.

„Finlanda ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea propriei economii, care in ultimii 25 de ani este foarte strâns integrata cu economia din Rusia, și nu să se angajeze în populism agresiv” – a spus Zhigarev.

În luna aprilie, Finlanda și Suedia, ambele tari neutre, s-au alăturat membrilor NATO – Norvegia, Danemarca și Islanda, care au semnat o declarație în care îşi exprimă disponibilitatea de a coopera îndeaproape împotriva amenințarii militare ruse.

„Liderii Rusiei au arătat în practica că sunt dispuși să utilizeze mijloace militare pentru a-și atinge obiectivele politice, chiar și atunci când este vorba despre o încălcare a principiilor de drept internațional,” – se spune în declarația statelor nordice.

Finlanda nu este membră NATO, dar a consolidat relațiile sale cu NATO după izbucnirea crizei din Ucraina.

Ar trebui remarcat faptul că Rusia, care este nemulțumita de acțiunile de aparare ale Finlandei, în martie 2015 a efectuat exercitii militare neanunțate, despre care Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA) a declarat că au reprezentat în fapt o repetitie la scară largă a unei operatiuni de invazie in Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 4,50 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top