„Rusia a trecut de la dorința de a vedea Europa  câștigând autonomie strategică tot mai mare, așa cum a fost la începutul anilor 2000 (înainte de summitul Rusia-UE de la St. Petersburg în 2003, războiul din Irak în același an), la dorința de a slăbi Instituțiile europene care sunt percepute de ea ca puncte de tranzit ale SUA, al căror proiect constă, în esență, în slăbirea Rusiei pe flancurile sale din vest și sud. Pentru a câștiga spațiu de manevră în Europa, Rusia este forțată să-și reînnoiască pârghiile de influență, doarece pârghiile post-sovietice par să fie tot mai limitate”, susține Florent Parmentier, lector al Institutului de Studii Politice din Paris, într-un interviu acordat Atlantico.fr.

„Rusia nu creează noi mișcări de opoziție în Europa, dar în era digitală le oferă noi mijloace de exprimare și vizibilitate. De aceea, europenii au dreptate să se teama de eventuala manipulare a informațiilor provenind atât din Rusia, cât și din alte țări, care poate fi diferita de la țară la țară. Europenii ar trebui să obțină o protecție informațională adecvată sau securitate cibernetică”, consideră expertul.

„Totuși, există o contradicție fundamentală: chiar în momentul în care Barack Obama descria Rusia drept o putere regională, aceeași Rusie era acuzată mai întâi de faptul că a reușit să influențeze soarta alegerilor prezidențiale americane și apoi să influențeze diferitele alegeri europene. Începând cu Brexitul și încheind cu dorința de independență a Cataluniei, Rusia s-a dovedit a fi întotdeauna pe scaunul inculpatului. Se știe, de exemplu, că anumite mișcări naționaliste sau chiar de extrema stângă s-a bucurat de sprijinul Rusiei sub diverse forme” – susține Parmentier.

„Președintele Trump, în ciuda faptului că l-a lăudat personal pe președintele rus, considerându-l un lider mai puternic decât Barack Obama, nu poate îmbunătăți relațiile cu Rusia. De fapt, Congresul american rămâne foarte ostil față de Rusia, identificând-o drept adversar. Orice initiativa a lui Donald Trump vizand Rusia trezeste suspiciuni din partea senatorilor americani, care nu rateaza nicio șansa sa-l acuze de întelegere secreta”, notează expertul.

„Astfel, chiar și ținând seama de faptul că partidele de guvernământ dintr-o anumită țară par a fi destul de potrivite pentru satisfacerea intereselor Rusiei, rezultatele se dovedesc destul de modeste. Chiar și alegerile parlamentare care au avut loc duminică în Moldova nu oferă rezultate favorabile așa-numitelor partide pro-ruse. Coaliția populistă din Italia, unul dintre statele fondatoare ale Uniunii Europene, nu prevede ridicarea sancțiunilor existente. Lingușirea la adresa Rusiei nu este suficientă pentru ca ea sa-și apere interesele”, – crede Parmentier.

„Este adevărat că Rusiei este adesea îi este atribuită eficiența demna de cei mai buni jucători de șah, care înseamnă precizie și cinism. Aceste opinii subliniază faptul că politica sa este redusă la personalitatea președintelui Vladimir Putin, considerat atotputernic”, spune expertul francez.

„Totuși, Rusiei nu ar trebui să i se acorde o importanță mai mare decât cea reală: acest fapt doar consolidează retorica autorităților ruse. Între timp, teoria conspirației este întărită de faptul că are la dispoziție un teren fertil pentru creștere. „Vestele galbene” din Franța sunt un bun exemplu al acestui lucru: ele nu sunt produsul imaginației ruse, ci rezultatul sentimentelor de abandon și de sărăcire a unui întreg grup de populație. Pe de altă parte, ei evaluează adesea pozitiv canalul de informații în mai multe limbi RT, considerându-l un post de știri care reflectă preferințele lor”, subliniază Parmentier.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,33 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to Rusia supraestimează puternic avantajele sale din încercările de a interveni în alegerile europene

 1. Ramona Georgescu spune:

  „Rusia supraestimează puternic avantajele sale din încercările de a interveni în alegerile europene”

  Urmeaza exemplul american.Si ei au astfel de intentii fata de Venezuela.

 2. kiki spune:

  Si de unde stiti voi asta??
  Ati facut analiza urinii lui Putin dupa metoda Bivolaru ca sa va dati seama ca este asa?

  • bogdan spune:

   bai kiki de 2 lei ridiche la ce PIB de Spania aveti si le ce „preteni” aveti doar foamea vesnica scrie pe voi godacilor…

 3. bogdan spune:

  Porcii sunt doar porci indiferent ce comentam noi despre ei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top