hartaCriza geopolitică din Estul Ucrainei nu privește numai Kievul și Moscova ci întreaga Europă care reflectă tendința imperială a Rusiei de a-și recâștiga fostele teritorii pierdute odată cu destrămarea URSS cât și o coexistență prost organizată de principalii actori europeni mari arată Dominique David, directorul executiv al Institutului Francez de Relații Internaționale (IFRI) într-o analiză publicată în cotidianul Le Monde. Conflictul militar din estul rusofon al Ucrainei demonstrează realitatea geopolitică în care Kremlinul vede apropierea NATO de granițele sale pe care o consideră umilitoare. În acest sens, directorul IFRI este de părere că Federația Rusă a planificat intens blocarea sistemului euro-atlantic din apropierea granițelor sale prin convulsii controlate care s-au văzut în momentul anexării Crimeii și-n dinamica conflictului militar din Donbass. Imaginea unei Rusii imperialiste a devenit nou periculoasă pentru Occident pentru că această ezită să accepte modernitatea democratică și a devenit reacționară în relația cu statele din Vestul Europei pe care le consideră arogante și iresponsabile. Pe de altă parte, Dominique David este de părere că Vladimir Putin încă se mai bucură de sprijinul masiv al populației pentru că și-a asumat rolul de reabilita economic și militar Rusia post-Boris Elțân, aducând în prim-plan în relația dintre elite și populație ideea că Europa dorește o nouă divizare a lumii.
UE, obligată să redefinească raporturile de forțe cu Rusia
ucraPentru Europa, nici unul din actorii săi geopolitici mari nu au intenția de a scufunda Rusia într-o criză profundă însă se impune reevaluarea și recompunerea raporturilor de forțe cu Kremlinul.” Dar este de dorit să se recompună valorile dintre Vest și Est. O Rusie care se îndepărtează de valorile care au stat la baza Casei Comune ar fi un eșec pentru Vest, cel mai mare de la lichidarea bipolarității, cu consecințe incalculabile”, arată directorul IFRI în analiza sa. Originea conflictului ucrainean se găsește în proasta gestionare politică și economică al momentului destrămării URSS în 1991 astfel încât statutul internațional al Ucrainei nu trebuia să ia în considerare numai poate decât să ia în considerare numai patrimoniul rusesc din economie și cultură. În momentul de față, alegerea opțiunii Vest de către Kiev trebuie să garanteze independența și integritatea frontierelor ucrainene și totodată să asigure o relație de cooperare între Moscova, Bruxelles și Kiev. Dominique David consideră că pentru Ucraina, Occidentul este singura opțiune care să o ajute să se guverneze și să elimine clivajele apărute în guvernările corupte din ultimii douăzeci de ani. Pentru prosperitatea Ucrainei este necesar că jucătorii geopolitici mari europeni să îi asigure un statut internațional acceptabil de către aceștia și să se negocieze mereu cu Moscova. Pe de altă parte, integrarea accelerată a Ucrainei în NATO, livrarea de arme de către Occident ar fi două procese ”aventuroase” în relația cu Moscova.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top