Tensiunile socio-economice și politice sunt în creștere, iar situația în unele dintre regiunile Rusiei aminteste deja un ”cazan gata să fiarbă”, susțin experții Comitetului Inițiativelor Civile (CIC) de la Moscova, condus de fostul ministru rus de finante Alexei Kudrin.

Ei constata că centrele cu potential protestatar se deplaseaza de la Moscova și Sankt-Petersburg spre sudul Rusiei și în Orientul Îndepărtat. Iar schimbarea guvernatorilor regiunilor amplifica nemultumirile provinciei.

Indicele tensiunilor economice, sociale și politice, calculat de CIC, arată o deteriorare moderată a situației generale în țară. Din cercetări reiese că Rusia „face pasi pe loc”, irosește rezervele rămase pentru a menține stabilitatea, și nici realizarea reformelor vitale nu va mai putea opri procesele declansate.

La data de 1 ianuarie 2017,  regiunea cu cel mai mare potential protestatar, o combinație a tuturor tipurilor de risc, era Altai. Teritoriul Altai intra în primul grup de risc, deoarece criza politică este acolo combinată cu performanțele economice slabe. În a doua grupa de risc se afla regiuni precum Kemerovo, Kirov, Omsk, Samara, Saratov, Celiabinsk, Astrahan, Ivanovo, Republica Buriatia, Crimeea, Moscova și Sevastopol.

Expertul Nikolai Petrov remarca faptul că apariția în clasament a Crimeei și Sevastopolului este legata în principal de mediul politic negativ. El a explicat că autoritățile cred că problemele pot fi rezolvate prin schimbarea guvernatorilor din regiunile în cauza, însă practica nu confirma aceasta opinie. „Din cele trei regiuni, în care guvernatorii au fost arestați –  Sahalin, Republica Komi și Kirov – o stabilitate relativă se observă numai în bogata insula Sahalin, a carei conducere a fost preluata de experimentatul politician Kojemiako. În Republica Komi și Kirov nu se observa nicio îmbunătățire”, – a spus expertul.

În opinia sa, situația poate fi îmbunătățită numai prin dezvoltarea regiunilor. „Prima masura – asigurarea unor alegeri ale guvernatorilor. Oamenii vor sa-si aleaga conducatorii, nu sa-i numeasca Kremlinul din randul „protejatilor sai”. A doua masura – eliberarea autonomiei locale, oferindu-i puteri suplimentare”.

Între timp, scorul mediu al autoadministrarii în Rusia a scăzut de la 3,56 la 3,09, a declarat expertul Alexander Kanev. În general, în unele regiuni apare o combinație alarmantă: prezența unor instituții politice slabe pe fondul lipsei de știri economice pozitive, spune expertul.

Pentru autorități acest lucru ar putea aduce surprize neplăcute: de exemplu, în Teritoriul Altai, partidul putinist „Rusia Unită” a obtinut cel mai mic rezultat în ultimele alegeri. Iar protestele au început chiar și la Birobidjan (Regiunea Autonomă Evreiască), situatie care anterior era greu de imaginat, a spus Kanev.

„Daca oamenii, de regula neinteresați de politică, reusesc sa traga concluzia că problemele lor sunt direct legate de acțiunile autorităților, vom obține câteva grupuri mai notabile de proteste comune” – afirma Titkov.

În comparație cu anii trecut, când activitatea crescută de protest se manifesta doar  la Moscova, Sankt-Petersburg și Novosibirsk, acum aceasat se observa într-o serie de alte regiuni. Tabloul general a devenit instabil, protestele s-au teritorializat in întreaga țară, activitatea de vârf se inregistreaza în sudul Rusiei și Orientul Îndepărtat.

Iar singurul răspuns al puterii, care refuza sa realizeze reforma politica structurala, este sa amestece din nou cărțile în pachetul liderilor regionali, fapt care rar schimba situația cu adevarat.

Într-un interviu cu „Nezavisimaia Gazeta”, Petrov a comparat situația din mai multe regiuni ale Rusiei cu un ”cazan în care apa se încălzește. Apa nu a ajuns inca la fierbere, dar nu mai este mult timp pana atunci”.

Protestul fermierilor din sudul Rusiei

”Sistemul politic nu este eficient în Rusia, iar deciziile de a înlocui un conducator „rău” cu unul „bun” nu mai funcționează. Acei tehnocrați care ieri au condus un departament intr-un minister, astăzi sunt in fruntea regiunii, mâine ar putea  provoca o explozie politică. La urma urmei, ei nu au muncit cu asiduitate în regiune, ci au fost numiți de sus”.

Lipsa unor soluții la problemele regionale îi încurajează pe cetățeni sa se organizeze într-un electorat care nu va mai avea doar pretenetii locale, ci și cerințe politice. Acest lucru se va întâmplă atunci când nemulțumirea față de sistem se va generaliza, a declarat șeful CIC, Nikolai Mironov.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

8 Responses to Rusia – un ”cazan gata să fiarbă”

 1. yehudy spune:

  draga ivan=carstea, dupa ce trump a anuntat ca SUA idsi mareste bugetul militar in 2017 cu 9%, acum china anunta ca isi va creste bugetul militar in 2017 cu 7% 🙂
  draga ivan=carstea, in termeni reali bugetul militar al federatiei ruse va scadea 🙂
  draga ivan=carsyea, siberia va fi „eliberata” de China iar tu vei invata limba chineza cantand la munca patriotica si de reeducare in orezariile siberiei 🙂

 2. Carstea spune:

  Cred ca este mai mult manipulare ca la noi. In Bucuresti daca ies 5000 de oameni la un miting, manipulatorii zic ca este vointa poporului.

  • Catun spune:

   Care la noi, confunzi Bucurestiul cu Tiraspolul? Tu ai idee ce inseamna 500 000 de oameni in strada? Voi niciodata n-ati avut asa ceva, nici in Rusia, nici in Transnistria. Pai voi sunteti 500 000 de toti numai in Transnistria. Din care 1/3 sunteti godaci care nu iesiti din cocina.

  • mocanu dan spune:

   cirsteo !!! mai devreme sau mai tirziu rusia se va destructura….ea trebuie sa ramina de unde a inceput.moskovia-marea tatarie….si astfel slavii vor fi eliberati.

  • yehudy spune:

   draga ivan=carstea, dupa ce trump a anuntat ca SUA isi mareste bugetul militar in 2017 cu 9%, acum china anunta ca isi va creste bugetul militar in 2017 cu 7% 🙂
   draga ivan=carstea, in termeni reali bugetul militar al federatiei ruse va scadea in 2017 🙂
   draga ivan=carstea, siberia va fi „eliberata” de China iar tu vei invata limba chineza cantand la munca patriotica si de reeducare in orezariile siberiei 🙂

  • Radu spune:

   Invata mai tovarase cifrele. Iar manipularea tu o faci, mintind fara jena, ignorand cu buna stiinta niste cifre oficiale.

 3. bogdan spune:

  Se apropie sfarsitul godacului pitic si a dictaturii sale !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top