soldati chineziDupă ce relațiile Rusiei cu Occidentul s-au răcit, ajungând aproape de punctul de îngheț, ca urmare a evenimentelor din Crimeea și din sud-estul Ucrainei, acul busolei politicii externe ruse arata tot mai mult spre China. Președintele Putin, subliniind noile sale priorități, încearcă să demonstreze astfel că Rusia nu va ramane izolata. Însă perceptia Kremlinului asupra Chinei, o tara cu care are circa 4.300 km de frontieră comuna este plina de stereotipuri, se arata intr-o analiza a revistei ruse Profil, editata in colaborare cu Der Spiegel.

Din ultimul volum al „Istoriei statului rus” publicat de Boris Akunin, rezultă că Rusia, imediat după cucerirea mongolă, a devenit oficial parte a imperiului chinez Yuan, ceea ce, in perspectiva revendicarilor teritoriale generate de Moscova in prezent, ar putea sa dea temei Beijingului sa aiba pretentii similare fata de o parte din teritorul Rusiei.

Pentru Rusia insa, istoria chineza continua sa fie o nebuloasa totală. Chiar și cele mai recente evenimente din istoria ruso-chineza sunt cunoscute vag.

In primul rand, este vorba despre nivelul real de dezvoltare la care a ajuns  China comunistă. În Rusia se crede gresit in continuare ca China continua sa fie fabrica marfurilor ieftine si de proasta calitate. Totusi, mai mult de jumătate din importurile în Rusia din China în 2013, potrivit Ministerului de Dezvoltare Economică, nu le-au reprezentat „pantalonii cusuti stramb” sau „jucăriile toxice”, ci mașinile și echipamente tehnologice.

Schimburile comerciale dintre Rusia și China la sfârșitul acestui an ar putea ajunge la 90 de miliarde de dolari. Potrivit directorului programului regional al Institutului Independent de Politici Sociale, geograf și economistul Natalia Zubarevich, importurile din Rusia din China reprezintă 17% din totalul importurilor din Rusia și sunt în creștere. Exporturile rusești către China sunt  de doar 7% din total exporturi.

Atât Rusia cât și China sunt lideri mondiali. Prima doar dupa marimea tarii. A doua este cea mai populata tara din lume. In China sunt mai mult de 1,36 miliarde de oameni de aproape zece ori mai mult decât în Rusia. În ceea ce privește PIB-ul, Rusia este între Brazilia și Italia, in timp ce China concureaza pentru primul loc cu SUA. FMI a publicat o analiză potrivit careia la sfârșitul anului 2014 China poate întrece SUA în termeni de PIB calculat la paritatea puterii de cumpărare. Chiar dacă Statele Unite vor menține prima pozitie, iar China va continua să încetinească, rata de creștere a Chinei ramane  impresionanta.

Dezechilbrul de forte

În contextul sancțiunilor, la Moscova înmuguresc idei potrivit carora Beijingul poate lua locul Occidentului inc alitate de aliat puternic, care ar putea ajuta Rusia cu bani, și oferi piață alternativă. Dar expertii rusi sunt prudenți.

„Cine tratează China ca pe o alternativă Occidentului se hraneste cu iluzii – consideră Andrei Riabov, cercetător al Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei Ruse. Rusia, din păcate, demonstrează incapacitatea și refuzul de a înțelege amploarea evoluției strategice  experimentate de China. Obtinand succes neîndoilenic, China se afla in fata unor decizii dificile. Modelul care a fost motorul de creștere în ultimii 30 de ani și-a epuizat energia. Un număr foarte mare de oameni s-a mutat la orașe, multi au depasit statutul de clasa de mijloc. Ei au alte nevoi, iar oferta lor de munca încetează să mai fie ieftina. China are nevoie de o noua conceptie economica. In comparatie, agenda economica a Rusie este aceeasi de mai bine de  un deceniu și jumătate„, spune Riabov.

Acesta afirma ca dupa ce a ajuns egalul Rusiei, China a intrat pe o traiectorie de creștere, in timp ce Rusia pe una de scădere.

Știm că nu aveți unde in alta paret să vindeti

Una dintre problemele relațiilor ruso-chineze poate deveni contractul pe care Rusia încă il prezinta ca pe o realizare a sa contractul de gaz în valoare de 400 miliarde dolari, încheiat în mai 2014.

naftogazRusia a promis ca în 2020 va incepe furnizarea de gaz in China. Programat sa înceapa cu 4,6 miliarde metri cubi pe an, proiectul va duce până în 2030 un volum de 30 miliarde de mc/an.

Pentru comparație, consumul din China este de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi, consum asigurat aproape in intregime din productie proprie. Există estimări care spun ca până în 2035, China va fi capabila să acopere nevoile interne de gaz în contul producției interne și a importurilor din Asia Centrală și de Sud-Est, plus din achiziționarea de gaz natural lichefiat.

Criticii contractului încheiat de Rusia cred că acesta va fi neprofitabil, deoarece China dicteaza termenii săi.

China nu va fi afectata in vreun fel daca nu va cumpara gaz de la Rusia – consideră directorul Institutului de Politici Energetice, Vladimir Milov. Avem rezerve în Yakutia și regiunea Irkutsk, dar care se află în 4.000 km de mare. Este greu sa livrezi acest gaz la un cost eficient, iar chinezii sunt foarte conștienți de faptul că, dacă nu il vor lua ei, Rusia nu mai are cui sa-l vanda.

Natalia Zubarevich avertizează împotriva optimismului excesiv al Moscovei. Cota Chinei în investițiile străine directe în Rusia este de aproximativ 1%. Intensificarea relațiilor ruso-chineze ar putea ajuta la modernizarea și diversificarea economiei ruse. Dar Rusia și-a limitat potențialul său de dezvoltare cu partenerii din Vest, iar China va participa la orice proiecte comune numai în termenii proprii, cu garanțiile cele mai sigure, adica ale Kremlinului”, crede Zubarevich.

Frica de invazie

Peisajul de pe ambele maluri ale Amurului arată radical diferit. Malul rus este un taram in care parca nu a calcat picior de om, in timp ce pe malul chinez, în ultimii 20 de ani, au aparut mai multe metropole noi.

putin XiCu toate acestea, „expansiunea demografica a Chinei este un mit. Despre asta vorbesc faptele și cifrele. Desigur, în zonele de frontiera pe partea rusa sunt mai multe persoane din China, dar când au fost rusii majoritari in zona? Chinezii au locuit constant în Orientul Îndepărtat rusesc, iar acum sunt chiar mai puțini decât au fost odată, în perioada sovietică și chiar înainte de soviete. Prin urmare, temerile rusilor sunt nefondate, crede Zubarevich.

Ucraina Chinei

Dar experții ruși sugerează că este posibil scenariul în care amenințarea poate deveni mult mai reala. Ritmul de schimbare în China este foarte mare. Astazi China arată total diferit fata de mijlocul anilor 1990. În anii 20202030, China va fi si mai diferita. Nu stim daca asta va avantaja Rusia.

Evenimentele recente din Hong Kong sunt o indicație a schimbărilor structurale profunde cu care se confrunta China, a declarat Andrei Riabov. Potrivit lui Vladimir Milov, in China „exista o cerere mare pentru schimbare și este posibilă cresterea instabilitatii instituționale„.

Partidul Comunist Chinez incearca sa manevreze lucrurile, dar există un risc de schimbare de regim, sau macar de retorică. În cazul în care situația internă se va înrăutăți în China, se poate întâmpla același lucru care s-a întâmplat cu Ucraina doar ca de data asta Ucraina Chinei va fi Rusia.

Acest lucru, potrivit experților, nu trebuie sa fie legat exlusiv de o încălcare a suveranității Rusiei. Pur si simplu, pentru China va fi suficient sa declare zona Orientului Indepartat rusesc drept zona de interes exclusiv, pe modelul Crimeei, spre exemplu.

Totusi, spre expertii rusi, Vladivostokul și Khabarovskul încă mai au potențial de a deveni variante rusesti ale unor Seattle și Shanghai.

Pentru a face acest lucru, trebuie să incetam sa privim Extremul Orient ca la un avanpost colonial spune Riabov. Ar trebui să devină o piață liberă mare, în care regulile jocului sa fie stabilite nu de „breslele” locale și oficialii corupti, ci de corporatiile multinationale. Potrivit lui Riabov, China este dispusă să investească în dezvoltarea Extremului Orient dar numai în conditiile unor reforme structurale.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top