Rusia intenționează să ajute Iranul să eludeze noile sancțiuni ale SUA care ar putea să paralizeze exportul de petrol iranian și să provoace daune grave economiei țării, susține agenția israeliană mako.co.il, care a intrat în posesia unui documentul secret al Ministerului rus de Externe.

Conform acestui document, Iranul va începe să transporte țițeiul săi prin Marea Caspică către rafinăriile de petrol din Rusia, care îl vor vinde în întreaga lume. Acest mecanism de eludare a sancțiunilor presupune cooperarea nu numai dintre Rusia și Iran, ci și cu țările europene, care „vor fi de acord tacit că Teheranul sa continua să vândă petrol țărilor asiatice, sperând că astfel acesta nu va părăsi acordul nuclear”, susține agenția.

Inițiativa de a eluda sancțiunile a fost convenită la întâlnirea președinților Rusiei, Iranului și Turciei de la Teheran, de la începutul lunii septembrie.

În mai, președintele american Donald Trump a anunțat retragerea SUA din acordul nuclear multilateral cu Iranul și o restaurare treptată a sancțiunilor împotriva Teheranului. Autoritățile americane și israeliene sunt convinse că tratatul încheiat în timpul președinției lui Barack Obama a permis iranienilor să primească fonduri pentru dezvoltarea secretă a armelor nucleare.

Teheranul a negat acuzațiile.

Uniunea Europeană susține acordul nuclear cu Iranul și a anunțat elaborarea unor măsuri care să permită evitarea respectării sancțiunilor unilaterale impuse de catre SUA. Rusia și China aderă la aceeași poziție.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Rusia va ajuta Iranul să eludeze sancțiunile SUA

  1. bogdan spune:

    Este normal ca Diktaturile Teroriste sa se ajute intre ele !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top