Ministerul Justiției din Rusia va începe în această săptămână să înregistreze unele entități media din alte țări ca ”agenți străini”, a spus luni o sursă din cadrul camerei superioare a parlamentului rus, citată de agenția de presă RIA, potrivit Reuters.

Nouă entități media americane, printre care Vocea Americii (”Voice of America”) și Radio Libertatea (”Radio Liberty”), vor fi incluse pe lista ”agenților străini” care va fi aprobată de parlamentul rus, a declarat această sursă din cadrul Consiliului Federației.

Kremlinul a precizat că înțelege pe deplin de ce parlamentul rus intenționează să discute despre interzicerea accesului în țară pentru reprezentanții unor organizații media americane ca răspuns la ceea ce consideră a fi abuzurile autorităților din SUA față de entități media ruse.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat la 25 noiembrie legea care permite desemnarea unor entități media drept ”agenți străini”, ca reacție la constrângerea postului de televiziune rus RT de a se înregistra ca ”agent străin” în Statele Unite.

Legea a fost denunțată de Consiliul pentru Drepturile Omului de pe lângă Kremlin, care a precizat într-un comunicat că „orice entitate media internațională ar putea fi arbitrar calificată ca agent străin de către Ministerul Justiției”.

Criticată virulent de către organizațiile neguvernamentale Human Rights Watch și Amnesty International, această lege obligă entitățile vizate să ofere informații autorităților ruse despre situația lor financiară și să menționeze în documentele pe care le prezintă că sunt încadrate ca ‘agenți străini’.

De fapt, respectivul text extinde la mass-media o lege datând din 2012 și care se referea până acum numai la organizațiile neguvernamentale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Rusia va începe în această săptămână înregistrarea unor media din alte țări ca ”agenți străini”

  1. bogdan spune:

    Ospiciul Lumea rusa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top