Moscova intenționează să propună Consiliului de Securitate al ONU interzicerea achiziționarii de petrol din zonele controlate de teroriștii silamisti, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Am participat activ la elaborarea rezoluțiilor 2170, 2178, în care toate statele sunt încurajate sa contracareze finanțarea, precum și orice alte tipuri de sprijin a organizațiilor teroriste din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, inclusiv așa–numitul „Stat islamic” (ISIS), care încearcă să creeze un „califat” și a capturat deja zone întinse in Siria, Irak și incearca sa trimita trupele sale pe teritoriul altor țări, printre care Liban şi Libia, „- a declarat Lavrov.
Rusia vrea incriminarea acțiunilor legate de tranzactiile cu petrol obtinut din zonele controlate de teroriști, titeiul ieftin vandut de ISIS pe piata neagra fiind una dintre cauzele prabusirii preturilor la petrol, fapt care a creat o mare „suferinta economiei Rusiei”.
Anterior, revista Forbes a numit ISIS drept cea mai bogata organizație teroristă din lume. Venitul anual al islamiștilor, potrivit jurnaliștilor, este de aproximativ 2 miliarde de dolari. Bugetul ISIS este alcatuit din veniturile din vânzarea pe piața neagră a produselor petroliere obtinute de la sondele controlate in Irak și Siria.
În luna iunie, susținătorii ISIS au capturat patru campuri petrolifere de mici dimensiuni din nordul Irakului, în plus, ei controlează regiunea bogată în petrol din Siria.
Experții sunt de părere că militanții islamisti vând țițeiului pe piața neagră la un preț de două ori mai mic faţă de valoarea sa pe piata globala – 25-60 de dolari pe baril.
Funcționarii din sectorul petrolier irakian au susținut anterior că ISIS câștigă din vânzarea de petrol mai mult de 2 milioane de dolari pe zi, cu toate acestea, potrivit experților americani, venitul zilnic al militanților este semnificativ mai mare – aproximativ 3 milioane de dolari.
Consiliul de Securitate al ONU a recomandat anterior statelor să se abțină de la tranzactiile petroliere cu „grupurile teroriste” și a amenințat cu sancțiuni țările care participă la astfel de operațiuni.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.