rusiVicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Republica Moldova și Ucraina de faptul că ar fi impus „o blocadă social-economică foarte dură” regiunii transnistrene și a promis, la Tiraspol, că Rusia va fi „întotdeauna alături de Transnistria” scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-o analiză publicată pe portalul DW.md.

La rândul său,vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezniak, a declarat marți,că s-ar putea ca Rusia „să fie nevoită” să înceapă războiul în Transnistria și a sugerat că de data aceasta armele vor fi îndreptate împotriva Ucrainei.

Serghei Jelezniak a făcut declarațiile în cadrul unui interviu televizat. El s-a arătat iritat de numirea ex-președintelui georgian, Mihail Saakașvili în calitate de guvernator al regiunii Odessa de către președintele Poroșenko.

Oficialul rus a spus că aceasta a nemulțumit și Tiraspolul, insinuând că Saakașvili și-ar dori să atace, cu mâna Ucrainei, forțele ruse de pacificare din regiunea transnistreană.

„În cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor ruși din Transnistria, Rusia va fi nevoită să înceapă războiul”, a spus Jelezniak.

„Ei au înțeles că nu pot implica Rusia într-un conflict militar și au început să se uite spre Transnistria. Un nou conflict militar în Transnistria face parte din planul lor de mai mult timp. Dar acolo locuiesc peste 160 de mii de cetățeni ruși, plus pacificatorii noștri. Anume într-o situație asemănătoare, Saakașvili a decis să omoare oameni în 2008. Acum, el nu are nimic de pierdut” , a menționat vicepreședintele Dumei ruse.

Militarii ucraineni de la graniță irită Tiraspolul

transnistriaPretinsul „ministru” transnistrean de externe, Nina Ștanski, de asemenea a reacționat la numirea lui Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odessa.

Într-un interviu pentru televiziunea „RBK” ea a menționat că numirea lui Saakașvili „este dureroasă pentru Transnistria” și că „evenimentele din Ucraina generează efecte periculoase” pentru regiunea transnistreană: ”La ora actuală, accesul mărfurilor, inclusiv a celor de primă necesitate, este blocat în totalitate. Ne putem pomeni cu deficit de alimente din cauza sancțiunilor impuse de Ucraina”, a spus Nina Ștanski.

De asemenea, ea s-a declarat îngrijorată de creșterea continuă a numărului militarilor ucraineni în preajma segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

La rândul său, vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, a menționat în cadrul unei teleconferințe cu șefii administrației separatiste de la Tiraspol că Rusia își va spori eforturile pentru a ajuta Tiraspolul să iasă din „blocada social-economică impusă de vecini”.

El a asigurat autoritățile separatiste de faptul că Rusia nu va abandona niciodată Transnistria.

Chișinăul nu a reacționat în nici un fel la declarațiile oficialilor ruși și transnistreni. Directorul Serviciului naţional ucrainean de grăniceri, Viktor Nazarenko, susține, însă, că „situația pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene s-a complicat esențial în ultima vreme”.

Mai mult, el vorbește chiar de „amenințări militare și tehnologice” și despre probleme serioase în ceea ce privește securitatea frontierelor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Rusia vrea să atace Kievul din regiunea transnistreană

  1. zizou spune:

    David, ciulinul ofilit este răzbit de foame. Singura lui politica este foamea. De foame o vinde și pe masa. Așa că s.a făcut bolșevic.

  2. rsumy spune:

    Povesti! (de la Rogozin zicere)
    Cum ramane cu cele 100 milioane de dolari, ajutor de urgenta, pe care Rusia refuza sa le acorde Transnistriei???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top