Președintele Letoniei, Raimonds Vejonis, a semnat legea ”Cu privire la statutul de participant la cel de-al Doilea război mondial”, despre care fracțiunea parlamentară a partidului prorus „Soglasie“ sustine ca contrazice alte legi, anunta Latvijas Vēstnesis.

După cum se arata în scrisoare adresată președintelui de catre Janis Urbanowicz, liderul fracțiunii proruse „Soglasie“, statutul de participant la al Doilea război mondial este atribuit numai unei parti a cetățenilor din Letonia. ”Persoanele naturalizate și cele fara cetățenie au fost plasate prin lege în poziția de cetățeni de clasa a doua”, citeaza agenția LETA și portalul DELFI scrisoarea liderului rușilor din Letonia.

Potrivit lui Urbanowicz, noua legea face imposibilă obținerea statutului de participant la al Doilea război mondial pentru majoritatea veteranilor Armatei Roșii, prevedere contrara Legii cu privire la cetățenie.

La 21 decembrie 2017, Dieta letona a aprobat Legea care acorda statut de participant la al Doilea război mondial tuturor cetățenilor Letoniei, care au luptat în unitățile regulate ale armatei germane împotriva URSS și în unitatile armatei sovietice impotriva Germaniei naziste. Statutul este acordat doar persoanelor care aveau cetățenia Letoniei la data de 17 iunie 1940, și rezidenților permanenți ai Letoniei care au intrat în mod legal în țara înainte de această dată.

Nu li se recunoaste statutul de ”participant” fostilor membri ai Partidului Național-Socialist  German și a structurilor sale paramilitare, poliției secrete și a forțelor de securitate ale regimului, precum si angajatilor KGB URSS sau KGB LSSR. Statutul de participant la cel de-al Doilea război mondial nu va fi oferit persoanelor condamnate pentru crime împotriva umanității și a altor infracțiuni similare.

Neonazisti rusi intr-un marș pe strazile Moscovei

În Letonia mai sunt in viata câteva mii de participanți la cel de-al Doilea război mondial, care au luptat atât de partea Armatei Roșii, cât și în Legiunea letonă Waffen-SS. Alcatuita din doua divizii de grenadieri, Legiuena letona a fost creata la ordinul comandamentului Germaniei naziste în timpul ocupației Letoniei.

La 24 martie 1943, Heinrich Himmler a emis un ordin care clarifica definitia de „Legiunea letonă“: desemnand pe toti letonii din unitățile militare locale ale Waffen-SS, inclusiv batalioanele de poliție. În total, în rândurile acestei legiuni au luptat aproximativ 150.000 de oameni.

Atunci când, în 2014, președintele rus Vladimir Putin a comentat despre faptul ca manifestările neo-naziste au ajuns ceva obisnuit în Letonia și alte țări baltice, Ministerul de Externe al Letoniei a replicat spunandu-i sa se uite în oglindă și sa-și exprime îngrijorarea fata de problema extremismului, intoleranței și a naționalismului agresiv din propria țară.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

4 Responses to Rușii din Letonia, revoltați că pensionarii KGB au fost puși pe picior de egalitate cu foștii membri Gestapo

 1. Moldoveanu spune:

  Muskalia tot salivează după Țările Baltice,standard de viață mult mai ridicat decât o au muskalii.

 2. ANTIPUTIN spune:

  Ventilau mincinos, rusii II ameninta pe americani si europeni cu armele nucleare…

 3. bogdan spune:

  URSS a fost un Stat mai criminal decat Al 3 lea Reich ! Iar fascismul nazismul si hitlerismul sunt nimic in comparatie cu comunismul si stalinismul criminal ! Primele au ucis populatie in perioada de razboi comunismul a ucis mai multi oameni in timp de pace ! Ambele sunt rele dar comunismul este raul absolut !

  • mocanu dan spune:

   AI UITAT DE TOV MAO !!!! ASTA A EXTERMINAT CIT STALIN SI HITLER LA UN LOC….A SI AVUT DE UNDE CA DE… CHINA E MARE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top