represiuniAproape jumătate (48%) dintre ruși recunosc ca ar putea vedea din nou,  represiuni politice  în masă, similare cu cele din Uniunea Sovietică din anii 1930. Peste 14% dintre ei consideră că represiunile staliniste au foarte mari sanse sa se repete, scrie ziarul Kommersant, referindu-se la datele sondajului realizat de Fundatia FOM.

Studiul a aratat ca doua treimi din ruși cred în Uniunea Sovietică din anii 30 au avut loc represiunilor politice in masă„, 16% nu cred ca a existat asa ceva. Totodata, 56% dintre respondenți si-au exprimat opinia represiunile staliniste „puteau afecta pe oricine”, iar 11% cred că au fost prigonite doar  „anumite grupuri”, în special politicienii și liderii de partid.

stalin40% dintre respondenți au declarat ca responsabil de represiunile anilor 30 a fost Iosif Stalin, 42% anturajul acestuia, 23% NKVD” (KGB), 9% cred responsabilitatea este a poporului”, iar 15% cred ca „asa au fost timpurile. În același timp, 53% dintre respondenți au spus nu exista nicio justificare a represiunilor politice in masa.

În total in URSS, în perioada Marii Terori staliniste din anii 1936-1939 au fost arestati mai mult de 1,2 milioane de oameni, dintre acestia, potrivit  istoricului Andrei Saharov, a scapat cu viata doar 50.000 de oameni. Restul au fost împușcați (peste 600.000 ) sau au murit în lagărele de munca.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top