In urma plangerii etnicilor rusi din Tatarstan cu privire la „tătarizarea” fortata pe care o desfasoara autoritatile din sectorul invatamantului, Procuratura Republicii Tatarstan din Federația Rusa a verificat programa scolara in unul din districtele locale și a depistat încălcări ale legislatiei educationale.

În special, procurorii sustin ca limba tătară este studiată în școli ca materie obligatorie, în timp ce limba rusa nu este prevăzută ca obiect de studiu nici macar pentru etnicii rusi, transmite Іdel.Realii, citând o postare a grupului „Comitetul părinților vorbitori de rusă din Tatarstan” de pe o retea sociala.

„Verificarea curriculei a arătat că, în partea obligatorie a formării sunt incluse materii precum “limba tătară” și “literatura tătară”, fapt care încălca programa federala de învățământ …”, sustine procuratura.

Autoritatea de supraveghere a subliniat că limba tătară poate fi predată în școli ca parte a subiectului „limba maternă“ și „literatura maternă“, dar numai cu acordul părinților și elevilor. În răspuns se precizeaza că și limba rusă poate fi studiată ca limbă maternă.

„Limba tătară poate fi studiată ca limba materna, de catre vorbitorii nativi, și nu de toți elevii instituțiilor de învățământ“, – a remarcat biroul procurorului.

De asemenea, procurorii sustin că limba rusă este studiată în volum mai mic decât prevede programa educaționala federala.

Tatarstanul și-a proclamat suveranitatea prin Declarația privind suveranitatea statală a Republicii Sovietice Socialiste Tătăre la 30 august 1990. Doi ani mai trziu, republica a organizat un referendum privind noua Constituții, care a fost aprobata cu votul a 62 la sută dintre cei care au participat. În Constituția din 1992 Republica Tatarstanul este definit ca stat suveran. Cu toate acestea, referendumul și constituția au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională a Rusiei, iar mai tarziu, în 2002, au fost introduse in Constituia tatara articolele 1 și 3, care definesc Tatarstanul ca parte a Federației Ruse.

La 20 decembrie 2008, ca răspuns la recunoașterea de către Rusia a Abhaziei și Osetiei de Sud, Mejlisul Poporul Tătar a declarat Tatarstanul independent și a cerut recunoașterea ca atare de catre Organizația Națiunilor Unite. Cu toate acestea, declarația a fost ignorată atât de Națiunile Unite, cât și de guvernul rus.

La 24 iulie 2017 a expirat acordul care oferea autonomie republicii, semnat în 1994, ceea ce a făcut ca Tatarstan sa fie ultima republică a Rusiei care și-a pierdut statutul special.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 3,25 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Rușii se plâng de „tătarizare forțată” în Tatarstan. Ce a răspuns Procuratura republicii?

  1. bogdan spune:

    Pai vad ca tu care esti Prostul de serviciu al zonei inca vietuiesti ! Se spune de matze ca au zece vieti … voi godacilor cate aveti ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top