Imaginea Ucrainei depinde de rezultatele alegerilor care au loc maine în această țară. Dacă imaginea țării se înrăutățește, crește riscul ca susținătorii așa-numitei „normalizări” a relațiilor cu Kremlinul în Uniunea Europeană să obțină noi adepți. Mulți politicieni din Europa au fost acuzați de loialitate față de Rusia: de la primul ministru maghiar Viktor Orban, la oameni influenți din Austria sau Italia.

Dar sancțiunile UE împotriva Moscovei încă nu au dispărut. Chiar și în ciuda faptului că pentru menținerea lor este nevoie de unanimitate. Totodata, mulți oameni de afaceri s-au plâns că ar fi suferit pierderi din cauza restricțiilor împotriva Rusiei, dar nu au convins guvernele țărilor lor să-și schimbe poziția, scrie Rzeczpospolita.

Minunatul adevăr este că sancțiunile continuă să își facă efectul. Dar într-o zi acest miracol va trece. Se poate întâmpla chiar după încheierea carierei politice a Angelei Merkel.

Anume în Germania se află principalii susținători și inamici ai sancțiunilor. Lobbyiul moscovit in UE si-a gasit sălaș în randul Partidului Social Democrat din Germania. Dar el nu este singurul. Ideea recunoașterii anexării rusești a Crimeei ucrainene nu a dispărut din capul șefului Partidului Liberal Democrat, care  a încercat să obtina postul de ministru german de externe.

Până acum, susținătorii germani ai Rusiei, care doresc să anuleze toate pedepsele, erau prea slabi. Dar acest lucru se poate schimba. Această situație se regăsește și în alte țări europene. Și este suficient numai de un vot pentru a distruge întregul sistem de sancțiuni, impuse ca efect al încălcarii de catre Rusia a dreptului internațional și schimbarii forțate a frontierelor. Sprijinul public pentru reluarea relațiilor „normale” cu Kremlinul depinde acum în mare măsură de cum va fi perceput noul președinte al Ucrainei. Ce va spune, ce decizii va lua în probleme sensibile, cum se va comporta la întâlnirile cu cei mai influenți jucători mondiali.

Din nefericire, rolul Ucrainei în planurile imperialiste ale Moscovei nu s-a schimbat. Ea continua sa fie cheia. Cu cinci ani în urmă, Moscova a lansat un război pentru a opri cursul ireversibil al Kievului către Europa. Într-un anumit sens, răspunsul Occidentului la acest lucru sub formă de sancțiuni s-a dovedit a fi chiar mai bun decât se anticipa. Dar nu a existat nicio asigurare serioasă că locul Ucrainei este în Occident. Dar nu este ceva surprinzător. Chiar și după 20 de ani de la data aderării la NATO și 15 ani după aderarea la UE, Polonia incă nu este încă considerată ca tara Occidentala.

Participarea Ucrainei la NATO și UE este o perspectivă atât de îndepărtată încât pare chiar imperceptibilă pentru mulți dintre cei care merg duminică să aleagă un nou președinte. Dar o alegere greșită poate să împingă această perspectivă în infinit.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Rzeczpospolita: Soarta sancțiunilor depinde de rezultatul alegerilor din Ucraina

  1. bogdan spune:

    Correct ! Nu putem ajuta Ucraina daca nu se ajuta si ea insasi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top