Mihail Saakașvili a anunțat despre intenția sa de a se întoarce în Ucraina în mod legal. Fost guvernator al regiunii Odesa și ex-președinte georgian, Saakasvili a declarat că nu va cere azil politic în Polonia. La o conferință de presă susținuta la Varșovia, politicianul a mai spus că nu are altă cetățenie decât cea ucraineana, asta desi presedintele Ucrainei, Petro Poroșenko i-a retras-o prin decret prezidential.

Anterior, Saakașvili a cerut ajutorul Uniunii Europene și cancelarului german Angela Merkel. El a spus ca dacă UE și, în special, Merkel nu fac nimic, atunci Ucraina se va prăbuși.

Politicianul de origine georgiana susține că în spatele expulzarii sale din Ucraina se afla președintele țării, Petro Poroșenko. Potrivit lui Saakașvili, Poroșenko distruge Ucraina și vrea să scape de el pentru ce este un luptator împotriva corupției.

Ieri după-amiază, Mihail Saakașvili a fost reținut într-un restaurant la Kiev si imbarcat intr-un avion cu destinatia Varsovia, de unde a sosit anul trecut în Ucraina. Autoritățile ucrainene susțin că politicianul a trecut granița ilegal.

Anul trecut, președintele Ucrainei i-a retras lui Saakașvili cetățenia ucraineană, motivand că fostul președinte al Georgiei nu ar fi mentionat in cererea de cetatenie dosarele penale deschise împotriva sa în Georgia. Saakașvili a apelat la Serviciul de migrație al Ucrainei și a solicitat statut de refugiat, dar instanța din Kiev a refuzat să admita ca politicianul este o persoană care are nevoie de protecție suplimentară după pierderea cetățeniei ucrainene.

În ianuarie 2018, o instanță din Tbilisi l-a găsit pe Saakașvili vinovat de abuz de putere în calitatea sa de președinte al Georgiei și l-a condamnat la trei ani de închisoare. La 5 februarie, liderului ”Mișcării Forțelor Noi” i-a fost din nou refuzat statutul de refugiat în Ucraina. Politicianul a spus atunci că autoritățile ucrainene au grăbit în mod deliberat examinarea cazului pentru a avea motive oficiale pentru extrădarea lui din țară.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top