Fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, i-a cerut succesorlui său, Ghiorghi Margvelașvili, să-i redea cetățenia georgiană, pentru a putea participa din nou la viața politică din patria sa.
„Eu îi cer președintelui să-mi redea cetățenia Georgiei“, – a declarat Saakașvili, într-un interviu pentru televiziunea georgiană Rustavi 2.
Potrivit politicianului aflat la New York, el a fost lipsit de cetățenia georgiana cu încălcări ale legislației, iar acțiunile actualelor autorități georgiene au drept scop împiedicarea participării sale la politica georgiana.
Declarația lui Saakașvili a fost comentata de catre Giorgi Abașișvili, șeful administrației președintelui actual al Georgiei. „El știe foarte bine că a fost privat de cetățenie nu de catre Ghiorghi Margvelașvili – a spus Abașișvili. – Saakașvili a refuzat personal și în mod deliberat cetățenia georgiană în favoarea cetățeniei ucrainene Mai mult decât atât, el nu s-a adresat niciodată în tot acest timp cu cerere de redare a cetățeniei georgiene”.
Saakașvili a ocupat funcția de președinte georgian pentru două mandate consecutiv – în 2004-2007 și 2008-2013. În noiembrie 2013, Saakașvili a plecat din Georgia cu câteva zile înainte de expirarea mandatului său prezidențial și înainte de inaugurarea noului șef al statului – Georgi Margvelașvili.
De atunci, fostul președinte a locuit în SUA și Ucraina. În mai 2015 i-a fost acordata cetățenia Ucrainei, unde a fost numit guvernator al regiunii Odesa. Din acest motiv, în decembrie 2015, i-a fost retrasa cetățenia georgiană.
În conformitate cu legislatia veche, un cetățean georgian este lipsit de cetațenie daca obtine pasaport strain, însa se poate adresa presedintelui georgian cu o cerere de exceptie, pentru a obține statut de persoana cu dublă cetățenie. În luna martie a acestui an, Parlamentul georgian a aprobat amendamente la Constituție, care permit dubla cetățenie.
Ulterior, Saakașvili a intrat în conflict cu autoritățile ucrainene. În iulie 2017, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a semnat un decret prin care ii retrage lui Saakasbili cetățenia ucraineană. În luna septembrie a aceluiași an, Saakașvili trece ilegal frontiera polono-ucraineană cu sprijinul suporterilor sai din Ucraina, unde apoi a organizat o serie de acțiuni de protest împotriva guvernului.
Judecatoria Lviv l-a gasit vinovat pe Saakașvili pentru traversarea ilegala a graniței cu Ucraina, iar Serviciul de Stat pentru Migrație din Ucraina i-a refuzat statutul de refugiat.
La 12 februarie 2018, Saakașvili, a fost reținut la Kiev și, în aceeași zi, expulzat de pe teritoriul Ucrainei în țara de reședință anterioară – în Polonia.
După expulzarea din Ucraina, Saakasvili a locuit o vreme la Amsterdam. Fiind casatorit cu olandeza Sandra Roelofs, cu care are doi copii, autoritatile din Olanda i-au oferit carte de identitate, care îi dă dreptul de a locui și lucra în UE.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
La ce-i trebuie ?!?