Guvernatoru regiunii Odesa, fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili a declarat că agresiunea rusească împotriva Ucrainei este descurajată de prezența sistemului ucrainean de apărare anti-aeriană.
Declaratia sa a fost făcută la o conferință de presă la Kiev.
„Sunt lecțiile Georgiei. Ei știu că apărarea anti-aeriană ucraineană este capabilă să le doboare avioanele și Ucraina are destula muniție, spre deosebire de Georgia…”, – a spus Saakașvili.
El sustine că Rusia s-a simțit cu mâinile dezlegate dupa ce guvernul lui Viktor Ianukovici, după Viktor Iușcenko, a blocat livrările de sisteme anti-aeriene.
„Când rușii și-au dat seama că nu avem rachete, au început din nou să zboare (incalcand spatiul aerian)”, – a spus Saakașvili.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
„Crime impotriva umanitatii „??
Ba futu-va-n gura de imbecili, uite aici criminalii !!! Ti-ai dreaku de cretini ! Teroristii dreaku, de-ar scapa odata lumea de voi !!
Faimosul general rus Kuropatkin, în memorandumul său trimis împăratului în anul 1900, spunea că, „în ultimii 200 de ani, Rusia a fost în război 128 de ani și a avut pace 72 de ani. Din cei 128 de ani de război – doar 5 ani au fost războaie de apărare și 123 de cucerire”.
Practic, in toata istoria sa, Rusia a dus o politică agresivă față de statele vecine.
Să dau câteva exemple de războaie de cucerire duse de Rusia.
1558. Razboiul Livonian. A fost un război pentru teritoriile actualelor tari baltice si Belarus. Defensiv acest razboi nu poate fi numit nici chiar și de cei mai înrăiți patrioti, a fost o agresiune pura împotriva unui stat vecin. Rusia a câștigat atunci un impuls în urma cuceririi hanatelor Kazan și Astrahan, Bashkiria, Marea Hoarda a Nogailor, a cazacilor și Kabardinia și şi-a dorit foarte mult teritoriile Livoniei. Istoricii sovietici spun că războiul s-a dus pentru acces la Marea Baltică, de fapt, motivele pentru acesta au fost complet diferite. Rusia nu a primit tributul şi, din cauza asta, a atacat Livonia. Ca urmare a războiului, Rusia a fost învinsă, a renunțat la pretențiile asupra Belarus, dar, cu toate acestea, a primit ceva teritorii in zona de frontieră.
1654. Războiul cu Polonia și „unirea” cu Ucraina. Această poveste este plina de pete negre. Ucrainenii se intreaba si astazi cine l-a autorizat pe hatmanul cazacilor zaporojenilor Hmelnițki sa decida pentru întreaga Ucraina? Părintele istoriografiei ucrainene Mihai Hrushevsky, care a scris „Istoria poporului ucrainean”, se indoieste că el (Bogdan Hmelnițki) s-a gândit la crearea unui stat comun cu Moscova. Da, a cerut ajutor de la țarul rus, dar de aici pana la dorința de „unire”… Documentul istoric original privind „unirea” Ucrainei cu Rusia a fost pierdut si probabil nu intamplator. Curtea Moscovei a profitat pur si simplu de turbulențele din Ucraina și s-a grăbit să-si alipeasca intreaga tara. Asta nu va aminteste nimic?
Numeroasele campanii asupra Constantinopolului au fost, iarasi, agresiuni deghizate. La inceput, Rusia le-a motivat de apararea comerciantilor rusi chipurile oprimati de otomani, apoi si-a amintit de crestinii din Balcani.
1695-1696. Campania de la Azov a lui Petru cel Mare. Rusia avea nevoie de acces la mare, așa că trebuie să ocupe cetatea turceasca Azov. Aici, chiar si cel mai mare patriot rus cu greu ar putea numi războiul de apărare. Cu Turcia rusii au avut aproximativ 10 războaie, în urma carora au rupt bucăți mari de pamant.
1700. Marele război cu Suedia. Temeiul – Rusia avea nevoie neaparata de acces la mare, deși rusii nu au fost niciodata vazuti la Marea Baltică. Pretextul traditional cu apararea populației vorbitoare de limbă rusă nu putea fi folosit – pur si simplu ei nu erau acolo. Au găsit un alt pretext – au nevoie de acces la mare. Și aşa teritoriul a devenit „pamant rusesc stramosesc”. Apoi au fost alipite alte teritorii „stramosesti” – Finlanda, tarile baltice, Ingermanlandia, în ciuda faptului că rusi nu se gaseau acolo nici pomeniti.
1772-1775 ani. Au fost trei impartiri ale Poloniei. Prusia a propus împaratesei Ekaterina să imparta Polonia. Ea evident ca n-a refuzat. Numeroasele revolte poloneze împotriva ocupației ruse au fost denumite mai tarziu de istoricii rusi războaie ruso-poloneze. De fapt, nu era nimic mai mult decât rezistența populației la invazia unui agresor strain.
1783. Anexarea Crimeei. Numai un nebun ar putea numi momentul acesta istoric drept apărare. A fost agresiune pura, justificata de Rusia cu nevoie preintampinarii raidurilor Hanilor de Crimeea. Justificarea anexarii cu apararea ortodocșilor nu poate fi luata de buna, pentru ca in Crimeea acestia erau o minoritate absolută. Si, de fapt, nimeni nu îi asuprea – armenii, de exemplu, care au trăit în Crimeea până la anexarea ruseasca, au fost alungati de acolo după capturarea peninsulei. Deși armenii sunt crestini. Iata asa de mare grija fata de fratii crestini.
1783. Regatul Kartli-Kakheti, situat în estul Georgiei, a intrat sub protectoratul Imperiului rus. Se pare ca a fost un succes al diplomației ruse, zona a intrat sub influenta Moscovei nu ca urmare a războiului, ci de bună voie. Doar ca se pastreaza tacerea cu privire la Imereti. Ce s-a întâmplat de fapt cu acest regat? Când acest regat independent georgian a devenit dintr-o dată parte a Imperiului Rus? Sau anexarea Georgiei pe bucati este o alta traditie ruseasca in regiune?
ursul rusRăzboiul Crimeii 1853-1856. Ei bine, aici pare a fi un razboi de aparare. Mișeii de francezi, turci și britanici au asediat Sevastopolul. Atunci cand vorbesc despre acest razboi, istoricii rusi uita sa mentioneze ca, in paralel, Rusia derula campanii de cuceriri în Balcani. Câteva puteri si-au unit fortele pentru a tine piept agresorului. Judecarea războiul din Crimeea, fără a lua în considerare războaiele Rusiei în Balcani, este o mare greseala.
Rusia isi facuse un obicei. Era suficient ca vecinii să se certe intre ei, ca Moscova efectua o alipire „pașnica”. Asa au decurs alipirile din secolul al XIX-lea.
Secolului XIX. Anexarea Asiei Centrale. Hanatul Kokand, Emiratul Bukhara, Hanatul Khiva, Turkmenistan, toate au devenit parte a Imperiului Rus în spiritul strategiei „apararii active”.
Războaiele caucaziene din secolul al XIX-lea. Oricine l-a citit pe Hadji Murat știe că a fost un război murdar, de agresiune, insotit de genocidul populatiilor locale. Rebeliunile muntenilor se succedau una dupa alta, asa ca despre ce fel de alipire pasnica a Caucazului poate fi vorba?
În 1920-1921, începutul primului război sovieto-polonez. Despre acest razboi istoricilor sovietici nu le place să vorbească. A fost un razboi complet pierdut si șters din cărțile de istorie. Rusiei nu-i place să vorbească despre infrangeri.
1939. Armata muncitoresc-taraneasca a URSS începe operațiunile militare în regiunile estice ale Poloniei. Desigur, totul in scop de pace. Nici despre aceste pagini de istorie rusilor nu le place să-și amintească.
1939. Războiul sovieto-finlandez. Agresiva aramata finlandeza, cu 60 de tancuri, a atacat pașnica URSS, care intamplator avea la granita cu Finlanda 2.300 de tancuri. Evident ca lumea nu a crezut asa ceva. Liga Națiunilor a declarat URSS stat agresor și l-a exclus din randul membrilor săi. Şi acest lucru este trecut cu vederea de istoriografia sovietică si ruseasca.
1940. Absolut „pașnică” anexarea țărilor baltice. Potrivit istoriei sovietice, estonienii, letonii şi lituanieni visau cu ochii deschis intrarea in frateasca Uniune Sovietică.
1941. Marele Război pentru Apărarea Patriei. Aici, aparent, razboiul este defensiv. Dar povestea e mai complicata. Conform istoricului Victor Suvorov, cauza principală a Marelui Război pentru Apararea Patriei a fost politica externa a lui Stalin, care viza capturarea de state europene si proliferarea „revoluției proletare” cu instaurarea dictaturii socialiste.
Potrivit lui Suvorov, Armata Roșie se pregătea în mod activ pentru un atac surpiza împotriva Germaniei. Pentru Uniunea Sovietică, atacul german a fost unul miselesc. Și cum altfel – URSS se pregătea pentru ofensiva și şi-a luat-o în dinți. Istoricii rusi tac atunci cand este vorba despre dovezile privind pregatirea agresiunii sovietice împotriva Europei. Lipsa de amenajari defensive și concentrarea unui numar mare de trupe la frontierele de vest confirma acest fapt istoric.
Următorii pasi de politică „pașnică” a URSS? Ungaria în 1956, Cehoslovacia în 1968.
1979. Afganistan. Aproximativ un milion de afgani au fost uciși în timpul agresiunii URSS. Rusia de astăzi ar trebui să-şi ceară iertare pentru afganii uciși.
2008. Anexarea Abhaziei și Osetiei de Sud.alcoolism rusia
2014. Anexarea Crimeei și războiul din estul Ucrainei. Ca si alta data in istorie, Rusia a atacat o tara vecina in momentele de slabicune interna.
Noi teritorii
De ce Crimeea? De ce nu Alaska. Ultima, în conștiința imperial rusa este, de asemenea, „pamant rusesc stramosesc”. Răspunsul este simplu: America este o superputere, iar aparitia „omuletilor verzi” la Anchorage ar fi un act sinucigas. Rusia ataca numai tarile în mod clar mai slabe, de preferat devorate de haos, cu puterea statului destructurata etc.
Si totusi, de ce Rusia nu se poate opri? Ea nu a fost niciodată capabila sa dezvolte teritoriile detinute deja, si cu toate acestea continua expansiunea. De ce Yakutia, una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii, chiar mai bogată decât Emiratele Arabe Unite, este împotmolita în sărăcie? Raspunsul este simplu: Rusia este un imperiu al cuceririlor, nu un imperiu al gospodaririi. De amenajarea teritoriului sa se ocupe state precum Elveția, cu granite neschimbate de aproape 800 de ani.
Rusia se comporta în teritoriile sale recente ca un ocupant clasic. Pompeaza resursele in avanatajul unei duzine de „imperialisti”.
Toti acestia se bucură de avantajele civilizației occidentale, de preferat in Occident, iar Rusia o folosec ca pe o exploatatie coloniala. Cetățeanul de rand al Imperiului trebuie sa se multumeasca cu vodcă și locuințe de urgență; drumuri sparte, ecologie moarta, alimentatie surogat și o mulțime de propagandă ieftină.
Un „dumnezeu” inamovibili la Kremlin, orașe plictisitor de cenusii. Scari de bloc jegoase – locatari care nu se ingrijesc de nimic, nici chiar de propriile lor apartamente, ca să nu mai vorbim despre cartiere, orase, tara?
La inceput nu am avut de gand sa citesc materialul caci mi se parea lung si stiam in mare care este istoria reala a Rusiei ! Am facut-o si nu-mi pare rau ! Este prezentat succint in material exact esenta Rusiei ! La sfarsit as adauga ca nu se pot opri din furat deoarece ei sunt precum lacustele ! Inainteaza pt resurse ! Ei precum ai mentionat nu se gospodaresc -inainteaza sa fure de-a gata ceva ce au altii si in momentul cand au halit tot merg mai departe ! Cu USA nu incearca caci isi rup dintii in sec 2 !
Ce descrii tu, în medicină, se numește cancer
Personal nu cred ca pe rusi ii impiedica ceva, ca sa nu ocupe Ucraina.
Au bombardiere noi noute, iesite pe piata acum un an.
Personal eu cred ca esti acelasi troll – model bolsevic, insa sub un nou nick. 🙂 Dar asta este doar o parere personala. Nu o lua personal. Doar ca nu-mi plac pro-rusii 🙂
Lumea civilizată își ia mașini, telefoane, calculatoare etc noi-nouțe. Voi aveți bombardiere. Au aceeași tehnologie nou-nouță ca tancul Armata?! Îți mai aduci aminte cum s-a căcat pe el la paradă?!
Care e lumjea aia civilizata?
O fi tarile membre ale organizatiei criminal agresive NATO care ar trebui sa fie total desfintata pe motivul de Crime impotriva Umanitatii!
Sau sunteti atat de prosti incat voi nu stiti ca cea mai mare crima impotriva umanitatii este Razboiul?
Si vedem ca americanii si NATO duc razboaie de agresiune impotriva unor tari independente de 25 de ani fara intrerupere incepand de la Kabul si pina la Timbuctou, pentru ca ei sunt cei mai periculosi criminali din istoria omenirii?
Și prin ce spui tu acolo se legitimează crimele asupra civililor din Siria?! E just să omori și tu dacă și alții o fac?! Ți se pare normal să omori?! Înțelegi conceptul de viață?! Te complexează ideea că alții au omorât mai mult decât a omorât nația ta?! De unde vine ura asta și setea de sânge?!
Într-o țară în care se trece cu buldozerul peste alimente în timp ce mai mult de 20% trăiți ca în Mezolitic, un sărac ca tine nu are de unde să știe ce înseamnă civilizație. Unul amărât ca tine crede că e normal să îngropi cașcavalul
Dupa cum ti-am demonstrat, Rusia a avut doar cu Turcia 47 de ani de razboi. Tarisoara aia pe care o pupi tu in dos, adica rusia, inca nu a iesit din Mezozoic. Ia spune-ne noua cum a fost la scoala aia pe care o tot afisezi tu -Isabela College Of Arts And Technology:Bachelor of Science Marine Engineer. Cum esti tu atat de scolit insa nu cunosti istorie, nu sti engleza, nu sti nici macar sa scrii corect! Cum un Inginer in marina care a absolvit un colegiu in Filipine nu stie boaba engleza. Voi trolii rusi mintiti asa cum respirati.
Eu l-am intrebat ceva simplu referitor la domeniul marinei pe care consider ca-l cunosc destul de bine si nu a raspuns nimic…dovada ca nu are treaba cu marina…e doar ceva scris acolo ca sa fie…
Bineinteles. Totul este o mare minciuna la individul asta.
DA CE BA RUSIA ,URSS-UL A FOST FATA MARE ?
ce vb carsteo ! au bombardiere nou noute cu tehnologie sovietia…adica daca tu produci o masina noua dar cu tehnologia de acum 3-4 decanii inseamna ca are vreo valoare ? e doar nou produsa si atat ! stii ca invizibilitatea eala la avioanele Ospiciului nu exista plus ca gen a 5 a de avioane la indivizii astia este doar o poveste…USA are 2 modele de gen a 5 a din care deja sunt produse aprox 500 buc in total ! si se produc de cam 10 ani deja ! Sa mai spunem ca USA are avioane invizibile deja din anii 80 mai performante decat ce au sovieticii acum…
SI DUPA CE AU LUAT CRIMEIA (CRE ERA BAZA A MARINEI RUSE)OAMENII DE ACOLO O DUC MAI BINE?SUNT MAI FERICITI?CISTIGA SI EI VREO 2000EURO LUNAR CA DE RUSIA ARE?
iesite pe piata acum un an dar cu tehnologie sovietica cosmetizata aflata in urma tehnologiei USA din anii 80 !
Oricum porcii pana la urma tot vor pleca din Ucraina(si Crimeea) cu coada intre picioare precum a fost si in Afganistan…cu cat vor sta mai mult cu atat vor avea mai mult de pierdut !
Nu te supara draga tradator al rusilor ptr ca Bog in rusa = Dumnezeu si Dan = zii deci esti un rus cu mintea intunecata
Dar sa revenim la tema, daca URSS a disparut din cauza Afganistanului , acum e randul SUA sa dispara tot din cauza Afganistanului, ca de, asa este jocul istoriei!
Toti avem aceaiasi soarta chiar daca astazi eu si maine tu, acum a venit „mainele” si ptr SUA care se va intalni curand cu soarta!
Acum ai venit cu altă expresie: „trădător al rușilor”. Ai primit instrucțiuni noi azi?! Cum e aia cu „tu ai soarta mâine, dar SUA are mâinele acum”. Rus prost ce ești
rus prost este pleonasm…
De la un timp papusa nada are mintea constipata si astfel da rateuri. Gandeste in rusa si scrie in romana. Astfel se autocaracterizeaza si ca „combatant al terorismului”. Prin minciuna care o propaga se reflecta un caracter josnic, incorigibil ca un om prost.
Idiotul asta de troll rus s-a dorit a fi ….profund! 🙂
BOGDAN NU ESTE NUME RUSESC CI ARIAN DIN CARE NE TRAGEM TOTI EUROPENII ,ASA POT SA ZIC SI EU CA VLAD ESTE NUMELE LUI DRACULEA IAR PUTINA=BUTOI DE PASTRAT BRINZA ,DECI PUTIN ESTE ETNIC ROMAN CARE CONDUCE RUSIA,
Rusnacii au atacat Ucraina (direct) acum 2 ani.
Ce-au realizat până acum???
1/2 din Donbas!
Și bat pasul pe loc în continuare…
Marea Armată Rusă de kkt!
🙂
sau kkatul de armata din Ospiciu…