Fostul președinte al Georgiei și ex-guvernatorul regiunii ucrainene Odesa, Mihail Saakașvili, a primit interdicție pe 3 ani de acces pe teritoriul Ucrainei. După cum a declarat avocatul politicianului, Ruslan Cernoluțki, decizia a fost luată de Serviciul de Frontiera al Ucrainei, scrie presa ucraineana.

La 12 februarie, Saakașvili a fost reținut la Kiev și expulzat de pe teritoriul Ucrainei în țara de reședință anterioară, în Polonia, de unde a sosit toamna când deja nu mai avea cetățenie ucraineană. Serviciul de Frontiera al Ucrainei sustine ca expulzarea politicianului s-a facut in baza deciziei justitiei care a recunoscut ca el se afla ilegal pe teritoriul statului.

Serviciul a amintit că Saakașvili a fost găsit vinovat de instanță de trecerea ilegală a frontierei de stat și că Serviciul de migrație i-a refuzat cererea de recunoaștere a statutului de refugiat sau de persoana care necesită protecție suplimentară, după care instanța a confirmat de două ori decizia.

Saakașvili a depus deja apel la Tribunalul Administrativ al Districtului Kiev, cerând ca expulzarea sa să fie declarată ilegală.

După expulzarea sa, Saakașvili a ajuns la Varșovia, iar apoi la Amsterdam. În Olanda i s-a acordat permis de sedere care îi dă drept de muncă în Uniunea Europeană. Totodata, înca de anul trecut Saakașvili detine o viză olandeză emisă pentru că este căsătorit cu olandeza Sandra Roelofs, cu care are doi copii.

În iulie 2017, președintele ucrainean Petro Poroșenko i-a retras lui Saaksvili cetățenia ucraineană . În septembrie, fostul președinte georgian a fosrtat trecerea frontiereo polono-ucrainene cu sprijinul suproterilor săi. Politicianul a organizat apoi o serie de acțiuni de protest în Ucraina împotriva actualului guvern.

Ulterior, o instanța din regiunea Lviv a constatat că Saakașvili se face vinovat de trecerea ilegală a frontierei ucrainene. Serviciul de Stat pentru Migrație din Ucraina ia refuzat statutul de refugiat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top