Fostul președinte al Georgiei și ex-guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, i-a cerut președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, să-i întoarcă cetățenia ucraineană, a declarat avocatul său, care a transmis în acest sens o scrisoare către Presedintia Ucrainei.

În scrisoare, politicianul de origine georgiana constată că a fost lipsit de cetățenie, cu încălcarea Constituției Ucrainei și a dreptului internațional privind apatridia. Saakașvili a cerut noului președinte al Ucrainei permisiunea de a intra în țară pentru a-și apăra drepturile în instanță. În același timp, Saakașvili a menționat că nu are nevoie de posturi publice.

În mai 2015, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, l-a numit pe Saakașvili guvernator al regiunii Odesa. În iulie 2017, Poroșenko i-a retras cetatenia pe care tot el i-a acordat-o lui Mihail Saakașvili. Cu toate acestea, în luna septembrie a aceluiași an, Saakașvili, cu ajutorul susținătorilor săi, a reușit să pătrundă cu forta pe teritoriul Ucrainei și a cerut demisia lui Poroșenko. În februarie 2018, Serviciul Frontierei de Stat al Ucrainei i-a interzis lui Mihail Saakașvili să intre în Ucraina pe o perioada de trei ani.

Saakașvili a salutat victoria lui Vladimir Zelenski în alegerile prezidențiale din Ucraina și a făcut apel la șefii Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ministerului de Interne și Serviciului Frontierei de Stat să-i  ridice interdicția de intrare în țară, pe care el a numit-o „ilegală”. A primit un nou refuz.

În prezent, Mihail Saakașvili este oficial apatrid, cu drept de rezidență în Olanda.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Saakașvili i-a cerut lui Zelenski să-i întoarcă cetățenia ucraineană

  1. bogdan spune:

    Se spune corect in Lb Romana : Sa-i redea cetatenia nu dupa traducerea din rusa : Sa-i intoarca…corectati titlul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top