Fostul președinte al Georgiei și ex-guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, căruia ia fost restituită cetățenia Ucrainei cu o zi înainte, s-a întors miercuri la Kiev.
Saakașvil a sosit cu un zbor din Varșovia, unde a fost expulzat în februarie 2018, dupa ce fostul presedinte ucrainean, Petro Poroșenko, i-a retras cetatenia.
În așteptarea lui Saakașvili, sute de oameni s-au adunat la aeroport cu steaguri georgiene și ucrainene, dar și zeci de jurnaliști.
La ieșire din terminalul aeroportului, Saakașvili s-a adresat susținătorilor săi. El a spus că Ucraina este capabilă să înregistreze progrese și să devină cea mai de succes țară din Europa. Saakașvili a cerut o clasă politică complet nouă si îndepartarea „hoților care au jefuit Ucraina”.
Saakașvili a dat asigurări că nu are dorința de a „obține vreo funcție sau poziție oficială”, relateaza RBC. „Se termină întotdeauna rău”, a explicat el. Cu toate acestea, Saakașvili a sugerat că este gata să se angajeze în „construirea” unui nou sistem politic.
„Sunt copleșit de emoții din cauza șansei de a respira din nou aerul ucrainean, sa pun piciorul pe pământul ucrainean”, a spus Mihail Saakașvili. „Am fost expulzat din țară pentru că mi-am ridicat vocea împotriva puterii hoțești, a nedreptății și a furtului. M-am intors in tara pe care o iubesc, unde am petrecut 12 ani de viață, unde am studiat, am fost 2 ani aici în armată … Nu am venit să mă răzbun, să distrug și să pedepsesc, ci să construiesc” .
Potrivit politicianului, el „va purta consultări, va comunica cu oamenii”. „De asemenea, vreau să mănânc borș cu galuste și să văd noul pod din Kiev”, a adăugat Mihail Saakașvili.
Fostul guvernator a adaugat ca, prin decizia lui Vladimir Zelenski de redare a cetateniei, acesta a demonstrat că este un politician independent. „Acest președinte nu este un tip simplu, îi va surprinde pe mulți oameni, am fler pentru astfel de lucruri”, a spus Saakașvili.
Experții explica revenirea lui Saakașvili de viitoarele alegeri parlamentare: în districtele majoritare, partidul Solidarității Europene a lui Petro Poroșenko are mai mari șanse de succes decât partidul lui Zelenski. În această situație, Saakașvili poate întări poziția politică a lui Vladimir Zelenski.
Reamintim că, la 21 mai, după ce Vladimir Zelenski a preluat președinția, Saakașvili a răspuns la discursul inaugural al presedintelui care a facut apel la ucraineni să se întoarcă în patria lor și i-a cerut să-i fie redata cetățenia ucraineană.
Marți, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat decretul care il repune in drepturile cetatenesti pe fostul guvernator al regiunii Odesa. Saakașvili, comentând această decizie, i-a mulțumit lui Zelenski și a declarat că se întoarce miercuri în Ucraina. El a spus că nu are „ambiții politice personale” și a cerut tuturor să sprijine reformele lui Zelenski.
După schimbarea puterii în 2014, președintele Petro Poroșenko l-a invitat pe Mihail Saakașvili în Ucraina. El l-a numit șef al regiunii Odesa și în mai 2015 i-a acordat cetățenia. Cu toate acestea, aproape imediat după aceea, guvernatorul a intrat în conflict cu reprezentanții guvernului central din Kiev, s-a ajuns pana la acuzații directe împotriva lui Poroșenco de patronare a corupției.
În mai 2017, Saakașvili a demisionat din funcția de guvernator al regiunii, anunțând crearea partidului Mișcarea Noilor Forțe și disponibilitatea de a participa în opozitie la viața politică a Ucrainei. Cu toate acestea, două luni mai târziu, în iulie 2017, când Saakașvili se afla în străinătate, Petro Poroșenko îi retrage cetățenia.
În ciuda acestui fapt, în septembrie 2017, Saakașvili, cu sprijinul sustinatorilor săi, a reusit să intre pe teritoriul Ucrainei. Susținătorii săi au început o campanie de proteste la Kiev, cerând demisia președintelui Poroșenko și anularea decretului de retragere a cetățeniei lui Saakașvili.
În februarie 2018, Saakashvili a fost reținut la Kiev și expulzat în Polonia. Fiind un apatrid (anterior i-a fost anulata si cetatenia georgiana), Saakasvili a obinut permis de ședere în Olanda.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Bravo Ucraina !