omuletii verziDescriind Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1812 în romanul sau Război și Pace„, Lev Tolstoi a comparat Rusia cu un spadasin, care „și-a aruncat spada și a apucat o bâtă pe care a început s-o răsucească în aer„, fără a ține cont de gusturile și regulile celorlalti, cu o prosteasca simplitate, dar extrem de eficientă.

In Ucraina, Rusia din nou a pus mâna pe bâtă,” – spune jurnalist Sam Jones de la Financial Times.

În ceea ce privește amploarea sa, războiul secret din Crimeea, Lugansk și Donețk ofera o stacheta extrem de inalta si expune slăbiciunea descurajanta a unei fosile numite NATO un element central al securității internaționale, care ar fi trebuit sa se intarească și nu sa slabeasca.”

In public, liderii NATO pretind ca mentalitatea lui Vladimir Putin a ramas in secolul al XX-lea„, dar în conversații private sunt mult mai îngrijorati si recunosc ca acesta foloseste o tactica de secol XXI„.

„Acțiunile Rusiei în Ucraina au erodat ideea ca tehnologia de comunicare expansiva și interdependență economică au contribuit la încheierea unui ”Acord global. În schimb, naționalismul, genocidul, iredentismul și agresiunea militară, care au fost considerate reminiscente ae trecutului, se bucura de un nou avânt puternic, atât în Ucraina, cât și în alte țări.

NATO numeste noul conflict din Ucraina „război hibrid. Expresia se referă la o gamă largă de acțiuni agresive (forța militară fiind doar o mică parte), care sunt efectuate în coordonare, ca parte a unei strategii flexibile cu obiective pe termen lung.

În februarie 2013, șeful Statului Major Rus, generalul Valeri Gerasimov a descris acest concept în ziarulul „Curierul militar-industrial”. Regulile de război” s-au schimbat, a scris profetic Gerasimov, deplasand accentului pe utilizarea pe scara larga a elementelor de politica, economie, informații, acțiuni umanitare și alte actiuni nonmilitare.” Generalul il citeaza, de asemenea, pe teoriticianul sovietic in arta militar George Isserson, care a scris mobilizarea militara nu apare după declarația de război, ci în liniște, treptat, cu mult înainte de declaratie.

În februarie 2014, după răsturnarea lui Viktor Ianukovici, Rusia a trecut la o etapă de măsuri mai ferme. Nu există nicio îndoială că Rusia a furnizat separatiștilor rebeli în estul Ucrainei arsenal mortal de arme grele tancuri și artilerie, sistemele de rachete anti-aeriene dintre cele mai sofisticate, cum ar fi si cele care a fost lovit Boeing MH17 apartinand Malaysia Airlines. În Crimeea, Kremlinul a folosit mii de unități ale forțelor speciale nemarcate, în plus, agenții săi au acționat pe scară largă în estul Ucrainei.

omuletii verziCred că nu ne dam inca seama cât de mare a fost încălcarea dreptului internațional, spune Jonathan Eyal de la RUSI – Institutul Regal pentru Studii de Apărare de la Londra. Ne-am petrecut ultimii aproape 200 de ani scriind reguli de desfasurare a conflictelor militare. Dar a trimite soldați fără însemne, sa negi si sa miniti fara sa rosesti faptul existenței lor, sa spui oricine poate cumpăra o uniforma militara de la magazin, și apoi să le acorzi medalii, ca sa vezi asa ceva trebuie sa mergi foarte departe în trecut.

Acțiunile Rusiei în Ucraina au provocat controverse, deoarece mulți în Occident, în special statele baltice și Europa de Est, se tem ca acestea sa nu se repete în țarile lor.

In tarile baltice, Rusia investeste in tensiuni sociale și politice, creând, potrivit lui Jonathan Eyyala enclave psihologice.”

În Bulgaria, Gazprom” dictează autorităților energetice proiecte de legi, care trebuie apoi propuse spre examinare Parlamentului. În plus, serviciul de informatii german BND se teme întregul sistem politic din Bulgaria este ticsit de organizațiile criminale asociate cu serviciile secrete ruse de la Moscova.”

Kremlinul nu se va limita doar la țările din fostul Pact de la Varșovia. În acest an, expertii in securitate au descoperit un virus de calculator numit  Ursul energiei„, care a infectat zeci de sisteme de control din infrastructura energetică a Europei. Printre obiectivele sale se afla incluisiv sursele regenerabile turbinele eoliene și instalațiile pentru producerea de combustibili din biomasă împrăștiate în toată Europa.” Ursul energiei poate urmari consumul de energie în timp real și sa opreasca instalatiile infectate. Cine controleaza virusul? Creatorul său este încă necunoscut, dar acesta poate deteriora grav sistemul energetic european.

Ceea ce am văzut în Ucraina este parte a unui proces mai larg, despre care majoritatea oamenilor din vest încă nu au nici cea mai vaga idee,” crede jurnalistul Chris Donnelly, fondator al Institutului de Administrație Publică.

Rusia foloseste nu numai formele militare disimulate de putere spune Donnelly, care a servit în serviciul de informații al armatei În primul rând, este vorba de banii cu care îi cumpara pe membrii Parlamentului. Ei dobândesc compani,  cumpara parte din City of London, persoane fizice, bancheri etc, multi devin victime ale șantajului. În al doilea rând, există corupție. Multor oficiali din guverne nu le place faptul ca ajutorul financiar oferit de institutiile internationale este întotdeauna însoțit de tot felul de condiții. Rusii insa ofera cu multa bucurie mită și profită de corupti.

Faptul ca Gerhard Schröder a fost la ziua de nastere a lui Putin, a demonstrat cat de mult a prelucrat” Moscova elita politică germană. Acest lucru arată nivelul de penetrare de catre Rusia a intregului Establishment european.

Nu este ceva estimat sau așteptat. Am ajuns deja in situatia aceasta.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top