petrolistiÎn patru ani de dupa impunerea sanctiunilor împotriva Rusiei (în 2014) și urmare a scăderii prețurilor la petrol, economia rusă va pierde aproximativ 600 miliarde $. Concluzia apartine expertilor Evsei Gurvici și Ilia Prilepski, potrivit ziarului „Vedomosti”.

Membri ai Grupului de experți economici, Gurvici si Prilepski au evaluat efectele celor două șocuri. Astfel, potrivit celor doi, din cauza sanctiunilor financiare, între 2014-2017, Rusia va pierde in total aproximativ 170 de miliarde de dolari, iar pierderea totala de venituri din exporturile de petrol și gaze va fi de aproximativ 400 miliarde $.

Estimările pierderilor de capital din cauza sanctiunilor au fost facute  plecand de la un preț mediu al petrolului de 50 $ pe baril. În cazul pierderilor din veniturile din export, cu conditia acelorasi sanctiuni şi aceluiasi pret la petrol, estimarile pleaca de la comparația pretului mediu de $ 100 pe baril, care a fost nivelul orientativ al guvernului rus prevazut in buget încă din urmă cu un an și jumătate, se spune în articol.

În general, diminuarea intrarilor de capital va fi de circa 280 miliarde $ în 3,5 ani, inclusiv aproximativ 85 de miliarde de $ – investiții directe. În acest sens, impactul indirect al sancțiunilor este responsabil pentru trei sferturi din aceste pierderi.

Efectul imediat al sancțiunilor este crescut de aproximativ trei ori ca urmare a reducerii investițiilor străine directe, scaderii creditarii şi diminuarii intrărilor de capital pe piața de datorii publice, spun experții.

Potrivit lui Gurvici, sancțiunile afectează fluxul de capital, indiferent de prețul petrolului, dar cu cat este mai mare scaderea, cu atat creste efectul sanctiunilor. Sub sanctiuni, economia suferă mult mai puternic din cauza scaderii pretului petrolui, a spus el.

Experții sustin ca daca preturile la petrol ar fi ramas ridicate, pierderile nete de capital din sancțiuni, pentru acești patru ani, s-ar fi ridicat la aproximativ 160 de miliarde $, sau 1,9% din PIB. Conform calculelor, daca nu erau sancțiunile, scăderea prețurilor petrolului ar fi  âredus investițiile în active fixe cu 3,2% între 2014-2017. Pe de alta parte, scăderea prețului petrolului, fără sancțiuni, ar fi condus la o reducere a investițiilor cu 22,6%. Sub influența celor două șocuri investițiile vor fi mai mici cu 24%, spun experții.petrolist

Sanctiunile nu influenteaza sau au un efect redus asupra cursului de schimb real al rublei (scadere de 0,5%). În schimb, scăderea prețului petrolului devalorizeaza rubla cu aproximativ 27%. Aproape insensibile la sancțiuni sunt si veniturile reale ale sistemului bugetar: scăderea prețului petrolului le reduce cu 19%, sancțiunile – cu 1%, se arata in articol.

Experții sunt de părere că pierderile acumulate din creșterea economicea ca urmare a acestei sinergii se vor ridica la 8,4%, sau o medie de 2,1 puncte procentuale anual, timp de patru ani. În același timp, pierderile medii anuale din sancțiuni se estimează la 0,4-0,6 puncte procentuale pe an, impactul șocului petrolului – două puncte procentuale în medie pe an.

Rețineți că evaluarea pierderilor de capital din sancțiuni a fost realizata pe baza unui preț al petrolului de 50 $ pe baril. Consecințele pot fi chiar mai grave în cazul în care declinul pretului va continua.

Recent, banca Morgan Stanley a revizuit în jos prognoza pentru prețurile țițeiului Brent în 2016. Analiștii băncii estimeaza 31 de dolari barilul de petrol în trimestrul I, $ 30 – barilul în Trim. II și III și 29 de dolari barilul în trimestrul IV.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Sancţiunile şi preţul petrolului au sărăcit Rusia cu 600 miliarde de dolari

 1. didi spune:

  stai ca abia a trecut un an jumate… ideal ar fi ca pretul petrolului sa ramana in jur de 30 de dolari cel putin un an. iar sanctiunile sa fie mentinute pana cand rusii se retrag din crimeea. pana atunci, ar trebui discutate optiunile cu cei din jurul lui putin. sigur sunt dispusi sa il dea jos in schimbul ridicarii sanctiunilor. sunt convins ca sunt contacte facute in acest sens si ca se poarta negocieri.

  • yehudy spune:

   trebuie sa te gandesti ca cei care il vor da jos pe putin vor pune mana si pe cele 40 de miliarde
   de euro ale lui putin 🙂
   putin va fi dat jos in 2017 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top