Datorită sosirii în Serbia a președintelui rus Vladimir Putin, autoritatile sârbe au decis sa devanseze aniversarea eliberarii Belgradului de sub ocupatia fascista cu patru zile faţă de data istorică, potrivit Radio Liberty.
Astfel, pentru ca Putin a dorit să partcipe la celebrare, aniversarea eliberarii capitalei sârbe se va face pe 16 octombrie, în loc de 20 octombrie, potrivit calendarului oficial.
Mai mult, în onoarea lui Putin, pentru prima dată în aproape 30 de ani, Serbia va organiza şi o paradă militară.
„Acest lucru nu s-a mai întâmplat de pe vremea lui Tito, declara Nikola Tomic, editorul ziarului belgradean „Blitz”. Autoritățile de la Belgrad au decis să „aranjeze” data aniversarii in functie de programul lui Putin. În opinia mea, acest lucru demonstrează în mod clar că autoritățile de la Belgrad trateaza foarte flexibil problema suveranitatii țării. Totul depinde de ce au nevoie în acest moment „, – scrie Tomic.
În onoarea lui Putin, în Serbia, pentru prima dată din 1985, va fi organizata o parada militară. La aceasta vor participa aproximativ trei mii de soldați – infanteristi, artilerie, tancuri, avioane, nave de război dunarene. Piloților sârbi li se vor alatura si avioanele grupului militar rusesc „Striji”.
Potrivit observatorilor, vizita lui Putin și evenimentul asociat acestei vizite nu sunt necesare atat Serbiei, cat mai ales Rusiei. Kremlinul vrea să arate că Rusia are prieteni în străinătate și că joacă în continuare un rol important în Balcani.
Totodata, analistii observa că, în Serbia, în ultimii ani, nu s-a aniversat deloc eliberarea Belgradului de fascisti, deorece guvernul de centru-dreapta dispretuieste mostenirea partizanilor comunistului Tito.
În același timp, Uniunea Sovietică, la momentul respectiv a recunoscut doar mișcarea de partizani condusa de Tito și a colaborat doar cu acesta.
Evenimentul pare dedicat lui Putin, deoarece la aniversare nu au fost invitati si alti conducatori de state beligerante (exemplu Porosenko).
Trupele sovietice care au eliberat Belgradul în urma cu 70 de ani au facut parte din Al II-lea Front Ucrainean. Belgradul a fost sub ocupația germană până pe 20 octombrie 1944, când acesta a fost eliberat de partizanii iugoslavi comuniști condusi de Iosip Broz Tito și de Armata Roșie.
Pe 29 noiembrie 1945, mareșalul Iosip Broz Tito a proclamat la Belgrad Republica Populară Federativă Iugoslavia, care avea să devină, la 7 aprilie 1963, Republica Socialistă Federativă Iugoslavia.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Si astia (sarbii) vor sa fie primiti in UE si NATO… Vai de capul lor de pupini ai lui Putin.