Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat datele personale a sute de cetățeni ruși, membri ai unitatii militare private ”Wagner”, despre care susține că este în fapt o subdiviziune secretă a GRU, serviciul de informații al armatei ruse.

În sprijinul afirmației sale, șeful SBU Vasili Grițak susține că numerele pașaportelor indică legătura posesorilor acestora cu GRU, deoarece majoritatea documentelor de calatorie au fost emise de UFMS 770001 din orașul Moscova. Tot aici au fost eliberate și pașapoartele celor doi agenti GRU responsabili de otravirea lui Skripal – Alexander Petrov și Ruslan Boșirov.

Grițak spune că numerele pasapoartelor a sute de mercenari ”Wagner”, precum cele ale lui Petrov și Boșirov, diferă doar la ultimele două cifre.

În acest sens, serviciul de securitate ucrainean publica o listă cu 149 de mercenari rusi care, la începutul anului 2019, au luat parte la suprimarea protestelor antiguvernamentale din Sudan.

Totodata, SBU susține că mercenarii ”Wagner” au fost transportati în Sudan cu aeronavele Ministerului Apărării al Rusiei. Astfel, conform contractului ministerului din 30 iulie 2018 cu firma „M Invest”, deținuta de Evgheni Prigojin, unitatea aeriana Nr.223 a Ministerului rus al Apărării a efectuat opt ​​zboruri de la Moscova la capitala sudaneză Khartoum.

Potrivit rapoartelor mass-media, mercenarii ”Wagner” opereaza acum în 10 țări africane – dar în special în Sudan, Republica Centrafricană, Libia, Zimbabwe și Angola.

În schimbul dreptului de a extrage diverse minerale, ei îi protejează pe oficialii de rang înalt, se ocupa de instructii cu militarii locali și, de asemenea, ajută la organizarea campaniilor electorale.

Pe 25 ianuarie, Reuters a relatat că aproximativ patru sute de luptători ”Wagner” au fost trimiși în Venezuela pentru a-l proteja pe președintele Nicolas Maduro și pentru a zdrobi protestele opoziției care nu i-au recunoscut legitimitatea.

Mass-media susține ca „bucătarul lui Putin”, omul de afaceri din Sankt Petersburg Evgheni Prigojin este ”sponsorul” unitatii ”Wagner”. Firmele detinute de Prigojin au obtinut in ultimii ani contracte importante de la Ministerul Apărării al Rusiei.

În afara de finanțarea firmei de mercenari, Prigojin are legatura si cu „fabrica de troli” – Agenția de Cercetare pe Internet, acuzata in SUA că a intervenit în alegerile prezidențiale.
În decembrie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut activitățile mercenarilor ruși din străinătate. Potrivit lui, dacă „unitatea Wagner” nu încalcă legislația rusă, „are dreptul să lucreze și să-și promoveze interesele oriunde în lume”. În Rusia, legea prevede răspundere penală pentru activitati de mercenariat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to SBU: ”Wagner” este unitatea secretă a GRU

  1. Ramona Georgescu spune:

    Oare cand o sa ii aresteze pe autorii masacrului de la Odessa?SBU pare bine informat deci doar daca nu vrea nu ii aresteaza pe cei vinovati.

  2. bogdan spune:

    Tara de godaci nebuni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top