Ahmed Zaki ValidiÎn Bashkortostan (Başkiria) a izbucnit un scanda în jurul monumentului politicianului başkir Ahmed Zaki Validi, scrie „Kommersant”.

Intelectualitatea baskira pledeaza pentru ridicarea acestui monument in capitala republicii Ufa, insa ideea nu este pe placul „Consiliului rus din Bashkortostan”.

Rusii afirma ca instalarea unui monument lui Validi este „inacceptabilă” și amenință „stabilitatea etnică” într-o regiune multi-etnica, așa cum este Baskiria. Ei subliniază că activitățile politice a lui Validi „s-au axat pe lupta împotriva statului rus în toate formele sale istorice”, iar pe poporul rus îl percepea ca pe un popor „colonizator”.

„Numele lui Validi este menționat în procesele de la Nuremberg, sperăm că șeful regiunii a cântărit cu atenție înainte sa ia o decizie de aprobare a instalării monumentului”, – a spus reporterilor unul dintre activistii rusi, directorul „Consiliului rus” Viktor Afanasiev.

Dezbaterea cu privire la rolul istoric al Ahmed Zaki Validi (1890-1970) în Baskiria continua de mai mulți ani. Intelectualitatea republcii il considera patriot, care a obtinut autonomia Baskiriei în anul 1919. În Ufa, în 2008, numele lui Validi a fost dat unei străzi principale (fosta Frunze), iar în 1992 – a fost redenumita Biblioteca Națională Krupskaia.

Ahmed Zaki Validi provine dintr-o familie de mullahi baskiri. A absolvit școala musulmană, iar în 1912-1915 a predat la madrasa din Kazan. În 1913-1914, Validi a efectuat două călătorii de cercetare in numele Academiei de Științe a Rusiei. In 1915 a fost ales reprezentant al musulmanilor din Ufa ai fracțiunii musulmane din a 4-a Duma de Stat a Imperiului Rus. De asemenea, a fost ales în Adunarea Constituantă din partea provinciei Ufa.

În 1917, Validi a organizat Bashkir Central Shuro (Consiliul Deputatilor), care pe 29 noiembrie 1917 a declarat formarea autonomiei teritoriale și naționale Baskiria, și a creat drapelul național baskir. În anii 1917-1919 (cu pauze) a condus guvernul Baskiriei și a încercat să organizeze Republica Baskiria.basmach

În timpul Războiului Civil din Rusia a luptat de partea mișcării albgardiste. Mai târziu a trecut de partea armatei rosii. Cu toate acestea, în iunie 1920, având în vedere decizia inacceptabilă a Comitetului Executiv Central al PC al Rusiei privind  „Sistemul de stat al Republicii Sovietice Autonome Baskire”, a participat la organizarea insurectiei anti-sovietice. După suprimarea acesteia s-a refugiat în Hanatul Khiva și Emiratul Buhara, unde timp de trei ani s-a ocupat de organizarea mișcarii Basmach (foto) anti-sovietice.

După o serie de eșecuri militare, a fugit în Afganistan, Persia si Turcia, iar în cele din urmă s-a stabilit la Paris. În 1935 a absolvit Universitatea din Viena, unde si-a apărat teza de doctorat. A fost profesor la Bonn (1935-1937), Universitate din Göttingen (1938-1939), între 1939-1944 a predat la Universitatea din Istanbul. În 1953 Validi a preluat conducerea Institutul de Studii Islamice de la Universitatea din Istanbul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Scandal în Başkiria. Naţionaliştii ruşi se opun monumentului lui Ahmed Zaki Validi, luptător pentru independenţa republicii

 1. alex spune:

  Ateismul de sorginte comunista al Rusiei lui Putin este inamicul libertatii religioase atat a musulmanilor cat si a crestinilor.
  Comunismul imperialist rus nu poate accepta un Dumnezeu care sa cenzureze vointa dementului ce se crede Dumnezeu cu drept de viata si de moarte in imperiul rus si in vecinii ghinionisti ai Rusiei.

  • ANTIPUTIN spune:

   Bravo, Alex!

   • Catun spune:

    Da, e o sinteza excelenta. A observat bine pentru ca ateismul comunist a dat un timp libertate religioasă dupa care a restrans-o drastic. Exact ce s-a intamplat acum in Rusia la ordinul direct al lui Putin.

    Acum daca daca te duci si pui o poza cu Christos in Piata Rosie, esti arestat si condamnat. Daca pui una cu Putin… e de bine. Sa fii atent sa nu fie caricatura pentru ca Putin a cenzurat si umorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top