sovieticiDepartamentul Securității de Stat (SSD) din Lituania recomandă insistentcetățenilor țării, care între 1990-1991 au refuzat să servească în cadrul fortelor armate sovietice, să evite călătoriile în Rusia, Belarus și alte țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene și NATO, pentru că ar putea fi arestati de autoritatile judiciare din Rusia.

SSD susţine agențiile ruse de aplicare a legii din Rusia au reluat urmărirea penală a celor care au refuzat sau chiar dezertat din unitatile fortelor Armatei sovietice la apelul autorităților din Lituania, după declarația de independență a țării, din 11 martie 1990, anunţa Interfax”.

Biroul lituanian al Procurorului General a primit o solicitare de la agențiile de aplicare a legii din Rusia cu privire la acordarea de asistența juridică pentru niste dosare de acum douăzeci și cinci ani. Procuratura lituaneana a anunat ca nu va da curs solicitarii Moscovei.

Ministerul Apărării din Lituania a raportat că, după Declaraţia de Independenta a Lituaniei, un numar de 1.562 de tineri au refuzat sa fie inrolati in randurile armatei sovietice. Dintre acestia, 67 au fost răpiți și duși cu forța în unitatile militare: 21 de tineri au fost dusi în regiunea Magadan, alti 46 în alte regiuni. În plus, 20 de tineri au primit pedepse cu închisoarea.

Trei tineri, ca urmare a persecuțiilor în armata sovietica au fost uciși, alti  recruți, temându-se de represalii s-au întors în unitățile militare. Potrivit Ministerului lituanian al Apărării, un numar de 1.465 de tineri au fost forțați să se ascunda în scopul evitarii reprimarii pentru ca au refuzat inrolarea in Armata Societica.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top