Autoritatile bulgare l-au acuzat oficial de spionaj pe șeful miscarii „Rusofilii” din Bulgaria, Nikolai Malinov, iar generalului rus Leonid Reșetnikov i-au interzis accesul în Bulgaria pe zece ani, a anunțat ieri procurorul general al Bulgariei, Sotir Tsatsarov, potrivit ”Vesti”.

„Organizațiile străine despre care vorbim, și am adunat dovezi că le-a furnizat servicii, se afla în Federația Rusă. Există două organizații – Societatea ”Vulturul bicefal” și Institutul rus pentru studii strategice”, a spus Tsatsarov.

Procurorul general a adăugat că anchetatorii au adunat dovezi privind participarea directă a lui Malinov atât la scheme de spălare a banilor, cât și la transfer de informații secrete.

Malinov, care a fost anterior de două ori deputat din partea Partidului Socialist, a ieșit din arest platind o cauțiune de aproximativ 28.000 USD.

Procuratura susține că Malinov a lucrat pentru cele două organizații timp de aproape nouă ani și a avut cel puțin 30 de întâlniri cu directorul Institutului rus pentru studii strategice, generalul Reșetnikov și cu oligarhul ”ortodox” Konstantin Malofeev.

În timpul perchezițiilor recente, au fost găsite o serie de documente care indică faptul că Malinov a îndeplinit diverse sarcini pentru care a fost plătit – atat el cat si firmele sale. Pe lângă furnizarea de informații despre situația politică din Bulgaria și Balcani, Malinov a primit bani și pentru organizarea diferitelor evenimente, precum și pentru crearea unui partid politic care să pledeze pentru schimbarea orientarii geopolitice a Bulgariei. I se punea in sarcina crearea unui centru analitic și achiziționarea canalelor de televiziune ale fostului grup TV7

În timpul perchezițiilor, anchetatorii au găsit o notă scrisă de Malinov în limba rusă și în care el descria necesitatea reorientării geostrategice a Bulgariei către Rusia și ce măsuri ar trebui luate pentru a face acest lucru. A fost vorba despre „reorientarea geopolitică necesară a Bulgariei sau despre ceea ce numim proiectul„ Bulgaria ”.

Documentul a descris, de asemenea, că reorientarea geopolitică a Bulgariei urma să aibă loc pe baza ortodoxiei, a culturii slave și a tradițiilor. Se urmarea acționarea în cinci domenii-cheie – crearea de ONG-uri și web site-uri, crearea propriului canal de televiziune, a unui centru analitic și crearea unui partid.

În timpul perchezițiilor, au fost găsite și mai multe documente privind transferul acțiunilor Vivacom, fiind menționată și banca rusă VTB.

Mișcarea socială ”Rusofilii” a fost infiintata la Sofia in 2003. Obiectivul organizației este de a consolida prietenia și cooperarea dintre Bulgaria și Rusia. În mai 2019, președintele rus Vladimir Putin i-a acordat lui Nikolai Malinov ordinul de stat ”Prietenia”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Scandal spionaj: Cum voiau ”Rusofilii” să facă din nou Bulgaria un satelit al Kremlinului

  1. bogdan spune:

    Dupa Ordinul „Prietenia” acordat de Pitikul kremlinez godakului Maljnov acesta va primi si la mititica pe urmatorii 15 ani Titlul de Sef de Celula cu Esarfa si Vaselina la purtator ! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top