dopajCând inspectorii FIFA au încercat să afle cum a reusit Rusia sa câștige dreptul de a găzdui Cupa Mondială de fotbal din 2018, angajații autorităților ruse au declarat că toate computerele au fost distruse. Uau!, se mira editorialistul The Times – Matt Dickinson.

„Atunci când, în luna decembrie a anului trecut, Comisia Agenției Anti-Doping (WADA) a mers la Moscova pentru a investiga cazurile de dopaj pe scară largă în Rusia, a constatat că 1.417 din probele laboratorului anti-doping local au fost distruse de chiar șeful laboratorului, obligat să le păstreze. Gregori Rodcenkov a spus reprezantantilor WADA că a citit greșit instrucțiunile. Dumnezeule!” – continuă autorul.

Rusii pur si simplu au râs în fața justiției sportive internaționale. În sport, ca și în multe alte domenii, Rusia îşi face propriile legi. Sportivii lor, normele lor, minciuna lor. Şi Kremlinul a binecuvântat aceasta frauda pe scara larga pentru îmbunătățirea performanțelor si pentru a obtine cat mai multe medalii olimpice.

„Această atitudine este moștenita din vremurile Războiului Rece”, – a declarat, luni, Dick Pound, șeful Comisiei WADA, cea care a intocmit raportul privind dopajul.

„Situația a ajuns la limita, iar singurul raspuns adecvat ar trebui sa fie în spiritul Războiului Rece. Daca președintele IAAF, domnului Coe, vrea să-si salveze postul și chiar mai mult – sportul, IESIREA din aceasta situatie este singura – sancțiuni și includerea Rusiei în lista neagră”, sustine The Times.

Posibil ca nu doar Rusia a practicat frauda, exista suspiciuni si in ceea ce priveste Kenya. „Dar Rusia a fost prinsa în flagrant. Si in timp ce sportivii ei și liderii politici vor nega totul cu dispreț, tara în sine ar trebui să fie tratata ca un paria” – recomandă Dickinson.dopaj

E adevarat, Pound a spus că suspendarea participarii rusilor la Jocurile Olimpice din 2016 ar trebui să fie facuta în ultimă instanță – sa fie un fel de „arma atomică”. Dar Coe nu ar trebui să se teamă să apese butonul roșu.

IAAF deja s-a dovedit a fi complice. Invinuirile ar trebui inca dovedite, dar Pound a demonstrat deja că această organizație s-a fofilat, încercand sa evite expunerea scandalului privind dopajul în Rusia. Acum Coe trebuie să dovedească ca este un adversar al dopajului in fapte, nu doar în cuvinte.

„Pound spune că reabilitarea Rusiei este posibilă în câteva luni, dar puțini îi împărtășesc optimismul, deoarece ministrul sportului din Rusia – Mutko -, care era la curent si chiar a ordonat ascunderea dovezilor privind dopajul, ar trebui acum să faca ordine în sistem” – se spune in articol.

Mutko supraveghează si Cupa Mondială de fotbal din 2018. „Această sărbătoare a fotbalului este gestionata de un politician care acum este acuzat de a fi implicat in cel mai grav scandal de dopaj din sport din ultimele decenii, dopaj sponsorizat de stat.

Seful comisiei WADA a spus că inspectorii nu sunt foarte priceputi la prinderea sportivilor care practica dopajul. Potrivit lui, raportul făcut public este doar „vârful aisbergului”. El a mai declarat că Jocurile Olimpice din Londra din 2012 au fost de fapt „furate” de concurența neloială. În special, medaliile castigate de echipa rusă de atletism ar trebui să fie supuse unui control.

Însa mai grav este ca IAAF a trădat încrederea tuturor sportivilor care au participat la concurs şi nu au luat medicamente pentru a-şi îmbunătăți performanța. IAAF a mintit milioane de telespectatori, care si-au imaginat că urmaresc o competitie onestă. Acum datoria IAAF nu este doar sa faca ordine in propria curte, dar si sa recâștige încrederea generațiilor de oameni care au vazut in eroii sportivi modele de onoare si corectitudine.

Domnul Coe (noul presedinte IAAF) încă mai crede că Rusia ar trebui să rămână în familia atletismului, deoarece astfel s-ar contribui la reforma ei. Aceasta este în mod clar o abordare greșită. Atletismul rus ar trebui să fie suspendat din toate competițiile internaționale până când începe să concureze cinstit, iar sportivii prinsi cu dopaj ar trebui să fie suspendati din competiții pe viață.

Cazul Rusiei subliniaza scara la care a ajuns frauda in sport: oamenii care ar fi trebuit să efectueze verificări, sunt corupti, coruperea a venit inclusiv din zona institutiilor statului, iar organizatia de sport – IAAF – preferă să continue să organizeze show-uri televizate, în loc să-și îndeplinească obligațiile care îi revin, mai ales ca liderii săi sunt arestati, conchide autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top