gazpromÎn următoarele câteva luni, în Elveția ar putea să înceapă procesul împotriva unor fosti si actualui manageri Gazprom, acuzati de luare de mita și spălare de bani.

Potrivit „Vedomosti”, procuratura elvețiana conduce o investigație împotriva fostului membru al consiliului de administratie Gazprom” Bogdan Budzulyak, șeful adjunct al departamentului de Transport al Gazprom”, Alexandr Shaikhutdinov, fostul președinte al reprezentanței ABB RusiaMihail Chesnakov și fostul sef ABB Rusiași Alstom RusiaVladimir Ushakov.

În perioada 2004-2006, compania Siemens Industrial Turbomachinery (SIT) a semnat contracte pentru furnizarea de turbine destinate stațiilor de pompare pentru conducta Yamal Europa. In cadurl acestor contracet firma ar fi platit servicii de „consultanta” inclusiv managerilor Gazprom. Anchetatorii cred aceste servicii de „consultantă” sunt de fapt mita mascată.

Acuzatii sustin insa că serviciile de consultanta au fost legale, și cred ancheta este motivată politic.

Investigația elvețiana a început în martie 2010. Verificand activitatea firmei ABB, poliția a găsit un acord de consultanta din anii 1990 intre fiica” ABB și o firma cipriotăBurlingame.
Contractul descoperit a fost punctul de pornire a altor doua investigatii. Prima impotriva SIT, care până în 2003 a făcut parte din grupul elvețian ABBAlstom, a doua împotriva fostilor manageri Budzulyak, Shaikhutdinov, Ushakov și Chesnakov.

Anchetatorii au urmărit tranzactiile bancare și au constatat că banii plătiți de SIT companiei cipriote au ajuns in conturile primilor trei inculpați. Burlingame a fost infiintata în Cipru de Chesnakov. Tot el i-a ajutat pe ceilalti sa deschida conturi la Credit Lyonnais.

gazprom officeSIT a recunoscut nu a controlat în mod adecvatplata serviciilor de consultanta. Compania a fost de acord să plătească despăgubiri de 125.000 de franci, care au fost virati in contul Comitetului Internațional al Crucii Roșii, precum și a achitat în bugetul elvețian 10,6 milioane de dolari profituri obținute ilegal. Prin urmare, cazul împotriva SIT a fost oprit în 2013, dar  împotrivaconsultanților” ruși a continuat.

Potrivit anchetatorilor, afacerea a fost asociata cu construcția a trei stații de comprimare pe partea poloneză a conductei YamalEuropa (Zambrów”, Szamotuly” și Ciechanów”), precum și construirea de statii de compresare pe secțiunea ruseasca Ukhta” și Vuktylskaya”.

Contractele pentru construirea stațiilor de comprimare pe partea poloneză au fost acordate ABB în ianuarie 2000, valoarea realizarii celor trei stații fiind de 286 de milioane de dolari. Pentru furnizarea echipamentelor SIT a incasat 73 de milioane de dolari. La randul sau, conform dosarului de caz, din august 2004 până în iunie 2006, SIT a transferat firmei cipriote Burlingame 1,99 mil.  de dolari sau 2,7% din valoarea contractelor.

In cadrul contractelor pentru furnizarea echipamentelor stațiilor de compresoare Ukhta” și Vuktylskaya”, SIT a mai plătit 0,9 milioane de dolari sau 2% din valoarea contractelor. Anchetatorii cred Burlingame nu a furnizat niciodata servicii de consultanta, prin urmare sumele platite de SIT,  in valoare totala de 3,79 mil. de dolari reprezinta mită.

Departamentul de Transport din cadrul Gazporm, care până în 2008 a fost condus de Budzulyak (Shaikhutdinov era șef adjunct), elabora documentatia tehnica avand, potrivit anchetatorilor elvețieni, o influență directa in selectarea furnizorilor.

Managerii rusi sustin ca ancheta elvetiana are substrat politic.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top